När ska man höra av sig efter dejt (och innan)?

När höra av sig efter dejten?

Du har lyckats charma till dig ett telefonnummer eller varit på en lyckad dejt – och nu då? När ska man egentligen höra av sig efter dejten? Och när ska man höra av sig innan dejten? Varför hör hon eller han inte av sig? Läs vidare för att lära dig allt om när det är bäst att du hör av dig både efter och innan dejten.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Tredagarsmyten – Nej, det finns ingen tredagarsregel

Myten eller regeln att du måste vänta tre dagar efter att du fått ett nummer eller efter er dejt innan du hör av dig har nog de flesta hört. Det är självklart rappakalja, det finns inga absoluta regler när det handlar om något så varierande och komplext som mänsklig interaktion. Däremot ligger det en hel del bakom regeln/myten och det är dessa bakomliggande fördelar och nackdelar med att höra av sig tidigt eller senare som du lär dig allt om i denna artikel!

Att höra av sig tidigt – inom tre dagar

Vad du kommunicerar:

Genom att höra av dig tidigt, inom tre dagar från er dejt eller från att du fick numret, kommunicerar du flera saker. De flesta tolkar det som intresse eller brådska när du hör av dig snabbt, vilket är både på gott och ont. Du visar att du på något sätt tycker att den här kontakten är viktig för dig, och beroende på vad hon/han känner för dig kan det uppfattas både som gulligt eller lite jobbigt.

Fördelar:

 • Du visar tydligt att du är intresserad av din dejt.
 • Du får det överstökat tidigare och behöver inte vara nervös och orolig flera dagar i förväg för att du bestämt dig för att vänta.
 • Du lär känna din dejt tidigare.
 • Du slipper bygga upp fantasier dagarna innan, som eventuellt kan raseras när du väl hör av dig. Har du fått någons nummer utan att prata så mycket med personen finns ju risken att du bygger upp en fantasibild av personen och hur bra ni passar ihop. Bättre att ta reda på hur det ligger till i verkligheten! Samma sak om du väntar med att höra av dig efter en (i dina ögon) lyckad dejt.

Nackdelar:

 • Du visar ditt intresse innan din dejt hunnit ta initiativ (om hon/han tänkte göra det).
 • Om du hör av dig väldigt snabbt eller flera gånger innan din dejt hinner ta initiativ till att höra av sig, finns risken att du uppfattas som lite påflugen.

Att höra av sig senare – efter mer än tre dagar

När du väntar med att höra av dig finns det en del risker och nackdelar du bör tänka på. Om du hör av dig efter mer än tre dagar lutar det kommunicerade budskapet mer mot att du har mycket för dig i ditt liv, eller att du kanske inte riktigt är så intresserad ännu.

Fördelar:

 • Du visar inte för starkt intresse, och riskerar därmed inte att uppfattas som påflugen eller ”needy”.

Nackdelar:

 • Du visar inte tillräckligt starkt intresse och din dejt har antingen glömt bort dig när du hör av dig, eller så har hennes intresse svalnat för dig i och med att hon uppfattar det som att du inte är så intresserad tillbaka.
 • Du behöver vänta längre innan ni kan lära känna varandra.
 • Din dejt kan uppfatta det som att du försöker använda någon slags teknik för att manipulera – du uppfattas som en player.

Så bokar jag en dejt genom att ringa

Jag rekommenderar verkligen att du ringer för att boka en dejt, även om det känns mer nervöst än att till exempel skicka sms eller höra av sig på Facebook. Fördelen med att ringa är att du på en kort stund kan ha ett ganska långt samtal där ni hinner prata om allt möjligt, och du kan på så vis känna av läget och skapa en avslappnad stämning innan du föreslår en dejt.

Om du vill se till att hon inte glömmer bort dig, eller om du verkligen gillar henne supermycket och vill visa det (utan att vara alltför pushig) kan du skicka ett sms relativt snabbt efter att ni setts, där du kort berättar hur kul det var att ses. Beroende på hur hon svarar, vissa älskar ju att smsa och kan ”prata” hur mycket som helst den vägen och vissa är ganska fåordiga i text, kan du givetvis inleda en längre textkonversation (länk till artikeln om hur man smsar med tjejer? :)), men när du känner att det är dags att boka en dejt tycker jag att du ska plocka upp luren och ringa.

Såhär brukar jag göra när jag ringer och bokar en dejt:

 1. Ringer
 2. Hälsar (om vi bara pratade en kort stund när jag fick numret, förklarar jag kort var vi sågs så att hon inte behöver känna sig förvirrad kring vem jag är.)
 3. Frågar hur hon mår och sedan hur hennes dag/vecka varit + följdfrågor, speglingar och egna relateringar på hennes svar. Detta får gärna ta så lång tid som möjligt, för att lära känna varandra bättre och bli mer bekväma med att prata med varandra.
 4. Om vi pratat om att gå på en dejt när jag tog numret frågar jag något i stil med: ”Har du någon lucka i helgen?” eller ”Hur ser onsdag eller fredag kväll ut för dig?”
 5. Om vi inte pratat alls om en dejt så brukar jag först fråga lite om vad hon gillar att göra och komma fram till något vi kan göra, sedan samma ramsa om att bestämma tid.
 6. Oftast ger de då ett bra svar om när de kan, ibland är de fullbokade och då frågar jag hur deras vecka ser ut och om inget går ihop med min vecka så brukar det ändå alltid gå att bestämma något preliminärt, annars hörs vi nästa vecka.
 7. Om hon nu gav en bra tid, då frågar jag om hon gillar biljard eller vad det nu är jag vill göra. Om hon gör det eller inte spelar inte så stor roll, bara att hitta ett annat alternativ.
 8. Nu har vi kommit överens om dag och tid, då frågar jag ”Ok, ska vi säga kl 8 fredag kväll då?” så kommer vi överens om vilken tid som passar bäst.
 9. *Artighetsfraser och hej då* (samtalstid 3-15 minuter).

Min rekommendation på när du ska höra av dig efter dejt eller efter att ni bytt nummer

Hör av dig när det passar dig och när du känner för det, oavsett om det är inom tre dagar eller efter tre dagar. Se till att vara dig själv och spela inga spel! Men vänta inte längre än en vecka, för då finns det en risk att minnet av dig eller intresset för dig svalnat hos din dejt eller att någon annan kille/tjej hinner före. Smid medan järnet är varmt, men gör det på dina villkor.

Hur brukar du göra efter och innan en dejt? Kommentera och diskutera gärna!