5 stora tecken på relationsproblem

RelationsproblemAtt ha ett förhållande är inte alltid en dans på rosor, precis som resten av livet är det en evig berg-och-dalbana med många toppar och dalar. I en relation finns det en del vanliga problem som kan förmörka och förstöra förhållandet – i den här artikeln pekar vi ut de allra vanligaste så att du kan hålla utkik efter dem och undvika dem helt eller ta itu med dem på ett konstruktivt sätt.

De 5 vanligaste relationsproblemen

Nedan listar vi de fem vanligaste relationsproblemen, som tyvärr många par har. Om du märker eller inser att du har något eller några av dessa problem i ditt förhållande är det definitivt dags att göra något åt saken – om du vill ha ett lyckligt och långsiktigt förhållande vill säga!

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

1. Sårade känslor

Sårade känslor uppstår oftast när man känner att den andre inte bryr sig om en (lika mycket som tidigare). Det kan hända om man känner att man inte får så mycket uppmärksamhet och bekräftelse som man vill ha, om man känner sig dissad eller bortglömd. Man kan också känna sig sårad om den man älskar förudmjukar en på något sätt, exempelvis med en bitsk kommentar eller sarkastiskt skämt.

Ofta märks det tydligt på någon när man sårat deras känslor, men vissa är väldigt bra på att dölja det. De flesta vill inte erkänna att de blivit sårade, förmodligen för att man då är väldigt sårbar och det känns läskigt och obehagligt för de flesta. Därför kan det vara svårt att upptäcka och tänka på när man eventuellt sårar sin partner, men oavsett om personen säger/visar något eller inte så kan du vara uppmärksam på ditt beteende.

Exempel på situationer där din partner lätt kan få sårade känslor:

  • Du svarar inte på hennes sms på flera timmar (eller dagar).
  • Du ringer aldrig henne eller föreslår inte att ni ska ses, utan lämnar till henne att se till att ni har kontakt.
  • Du kramar och kysser henne inte lika ofta som i början av ert förhållande.
  • Du skämtar sarkastiskt om något hon gjort fel eller en dålig egenskap hon har.
  • Du avbryter henne när hon pratar eller avfärdar något hon säger som trams eller fel.

2. Utfrysning och dissande

Något som förekommer i många förhållanden är att den ena parten mer eller mindre fryser ut den andre (ibland behandlar man även varandra likadant, men det är oftast någon som börjar), kortare stunder eller under längre perioder. Det kan vara allt från att man slutar prata med varandra, att man inte svarar på tilltal eller svarar korthugget och undviker samtal och diskussioner. Man kanske även lämnar hemmet/situationen och låter den andre sitta kvar och undra vad som är fel. Man kan även frysa ut den andre känslomässigt genom att med flit ge mindre bekräftelse än vanligt, ha mindre fysisk kontakt eller hålla inne med sina tankar och känslor. En klassisk situation är där den ene parten är uppenbart sur eller upprörd och när den andre frågar vad som står på säger hon eller han ”det är inget!”.

I många förhållanden händer det även att den ena dissar den andre på olika sätt, ofta på grund av att han eller hon är arg eller sur. Det kan exempelvis handla om att rycka undan eller vända sig bort när den andre vill kramas eller kyssas, eller att med ord säga negativa eller nedsättande saker om och till den andre.

De här problemen uppstår sällan från ingenstans utan jag skulle säga att om någon beter sig såhär beror det oftast på att hon eller han blivit sårad av den andre, och hanterar det på ett negativt sätt. Som sagt är det många som inte öppet vill erkänna sig sårade, men när man inte pratar öppet om vad man känner pyser det ofta ut i form av utfrysning eller avvisande beteenden.

3. Svartsjuka

Svartsjuka är ett vanligt känslomässigt fenomen som uppstår när vi känner oss oroliga för att vår partner ska lämna oss för någon annan. När man känner svartsjuka är det oftast en kombination av flera känslor, som ilska, rädsla, ångest och smärta.

Det finns två typer av svartsjuka, reaktiv och misstänksam. Reaktiv svartsjuka uppstår när det finns ett verkligt hot, som att din partner flörtar med någon annan eller när någon visar tydligt intresse för din partner.

Misstänksam svartsjuka är när man reagerar på saker som man själv hittat på eller är orolig för ska hända. En vanlig situation är att man överdriver ”signaler” och fantiserar ihop saker som skulle kunna hända, men som faktiskt inte hänt. Ett exempel är ett förhållande där tjejen ska träffa en killkompis, och hennes partner oroar sig för att det ska vara något mer än bara vänskap mellan dem, så han sitter hemma och fantiserar om hur tjejen och killkompisen blir allt mer intima och till slut har sex – vilket leder till starka känslor av svartsjuka.

Alla känner olika former av svartsjuka då och då, det viktiga är hur man väljer att  reagera på känslan. Det blir ett problem först när du antingen mår väldigt dåligt själv av att känna svartsjukan, eller när du utagerar dina känslor mot din partner genom att bli arg eller grinig. Ett allvarligt problem blir det när du försöker kontrollera din partner för att slippa känna svartsjuka, till exempel genom att be om att få läsa hennes sms, inte låta henne gå på krogen utan dig eller uttrycka att du inte vill att hon umgås med en viss person. Genom att kontrollera sårar du både henne och dig själv, och det kommer aldrig att vara en hållbar strategi i längden.

4. Lögner och oärlighet

Lögner och oärlighet är förvånansvärt vanligt i många förhållanden, vilket jag tycker är väldigt sorgligt då en kärleksrelation enligt mig bygger på ömsesidig öppenhet, ärlighet och respekt.

Lögner i ett förhållande kan handla om allt i från att man ljuger om vart man varit och vem man träffat (vilket är vanligt om den andre parten är svartsjuk) till mindre saker som att man har dammsugit eller betalat räkningarna fastän man inte alls hunnit göra det än. Oärlighet är när du inte berättar hela sanningen, vilket många gör med ursäkten ”du frågade ju aldrig!”.

När en stor lögn, om något som är viktigt för den andre, kommer upp i dagen skadar det förhållandet oerhört. Det kan ta lång tid att bygga upp ett förtroende igen, och i vissa fall går det aldrig. På samma sätt kan många små lögner som uppdagas också göra stor skada, då det är svårt att fortsätta ha ett bra förhållande med någon man inte litar på.

5. Svek

Många kan vittna om att bli sviken av någon man älskar och litar på, är bland det värsta man kan vara med om. Ett svek innebär att man oväntat utsätts för något negativt av en annan människa, och innebär ofta att den personen brutit mot någon typ av löfte. Exempelvis kan  otrohet, skitsnack bakom ryggen eller olika former av bedrägeri (att den ene lurar den andre på pengar till exempel) kallas för svek. Man kan också känna sig sviken om ens partner bryter överenskommelser såsom att man planerat en träff och han eller hon inte dyker upp eller att man kommit överens om att dela på hemarbetet men det visar sig att den ene fortfarande gör allt.

Precis som med lögner skadar ett svek förtroendet för den andre, och det är oerhört viktigt att man lyfter upp och pratar om vad som hänt för att kunna förlåta och gå vidare. Det är fullt möjligt att förlåta, men det kräver ofta mycket av båda parter för att få förhållandet att vara lyckligt efter ett större svek.

Det här är alltså vanliga tecken på problem som dyker upp i de flesta förhållande förr eller senare. Se dessa som signaler på att det finns saker som behöver tas upp och kanske även förändras för att ni båda ska må bra tillsammans – det är inte alltid tecknet i sig som är problemet – utan det kanske ligger något djupare. Våga ta upp det här och utforska det med din partner istället för att bara fastna i dessa olika beteenden eller känslomönster. För meningen är ju att ni ska må bättre tillsammans än var och en för sig!

Vad har du märkt av för tecken på relationsproblem i ditt nuvarande eller dina tidigare förhållanden? Hur hanterade du det?

Bildkällor: 1