3 tips för att undvika pinsam tystnad

Tips för att undvika pinsam tystnadDet började perfekt. Samtalet rullade på av sig själv, maten var god och ni var avslappnade i varandras sällskap. Men så kommer den stora stoppklossen – pinsam tystnad. En tystnad som hörs högt trots att både du och din date är helt tysta. En tystnad som känslomässigt sprider sig över hela kroppen och som upplevs som en kork i halsen.  För många känns det som att de klättrat sakta upp för ett berg men nu handlöst faller.  Men det behöver inte vara så.  Vi hjälper dig att undvika dessa situationer men även tänka rätt när de väl uppstår.

1. Fokusera utåt och visa din nyfikenhet

Att klä upp sig och se bra ut är en självklarhet inför en date. Allt för att visa sin bästa sida. Många tror även att det är viktigt att berätta om sig själv på ett intressant och lockande sätt. Men då har daten snarare gått över till ett säljsamtal och resultatet kommer bli detsamma som när man träffar en påstridig försäljare. Risken är mycket stor att samtalet handlar alldeles för mycket om dig, dina intressen och vad du har lätt att prata om. Det är också grogrunden för de pinsamma tystnaderna. Glider samtalet in på ett ämne som enbart en person är intresserad av kommer det snart till en punkt då allt bara handlar om en lång monolog eller att samtalet abrupt tar slut i en pinsam tystnad.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Självklart ska du inte bortse från dig själv men fokusera på den person som sitter på andra sidan bordet. Vem är hon, vad gör hon, vad har hon för intressen? Kanske har ni något gemensamt som ni kan prata om. På det sättet blir samtalet mer intressant för er båda, samtidigt som du inte behöver tänka efter vad du ska säga härnäst eftersom du istället utgår från din nyfikenhet.

För även om två personer sitter enbart en meter från varandra så är det inte säkert att de känner sig sedda vilket är det viktigaste för att få känslan att man vill träffas igen. Att se någon betyder inte att fysiskt se personen utan att lyssna, bekräfta och vara intresserad.

2. Välkomna tystnaden

Det är bara du själv som bestämmer hur du ska uppfatta en situation. En tystnad för en person kan vara en skön avslappnade stund mellan två intressanta samtal. Detta medan en annan person upplever det som dödsstöten på en dejt. Men ser du istället tystnaden som ett bevis på att ni är avslappnade tillsammans och vågar vara tysta så går den snabbt från att vara negativt till att bli positiv. Är du inte rädd för den blir du mer avslappnad. Är du mer avslappnad visar du bättre ditt rätta jag. Det blir en positiv spiral du själv skapar genom att sluta vara rädd för tystnaden. Välkomna den istället.

3. Erkänn

Det är starkt att erkänna sina svagheter. I det här fallet är det inte bara starkt utan mycket taktiskt. Om den pinsamma tystnaden plötsligt infinner sig vid bordet så säg vad du tänker och tycker. Det kan vara något i stil med ”Jaha, där blev det tyst. Det var faktiskt en sak som jag var mest nervös för inför den här dejten och det var att det skulle bli pinsamt tyst”.

Att säga en sådan mening och erkänna att man sitter i en situation som man inte behärskar är svårt. Det krävs mod för det, men det som kräver mod ger ofta mycket tillbaka. Din date kommer till största sannolikhet svara att det inte gör något eller att även hon hade den rädslan. Oavsett vad så är ni nu på samma sida. Från att suttit med ett tjockt glas vid namn ”tystnaden” mellan er så har ni nu hittat en mötespunkt.  För en del kommer det bli en händelse som man tar upp och skrattar åt i framtiden, för andra en nyckel till mer förtroliga samtal om saker man är rädd för.

Har du någon gång upplevt en särskilt pinsam tystnad? Kommentera gärna och dela med dig!

Bildkällor: 1