Hur man hanterar personer som försöker trycka ner en

Hur man hanterar en person som trycker ner enEn av mina långsiktiga klienter ställde en väldigt intressant fråga häromdagen: ”Hur hanterar man personer som försöker trycka ner en?” I hans exempel så var det en grupp människor, där en av killarna frågade honom: ”Så vilka filmer gillar du då, mer än porrfilm då? Haha!”

Den typen av frågor gör lätt så att man blir ställd och inte vet vad man ska fråga, speciellt om man känner sig lite osäker eller obekväm i situationen.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

En effektiv teknik för att hantera den här typen av nedtryckande, irriterande och jobbiga frågor är att helt enkelt hålla med. Istället för att försöka försvara sig, skämta bort det eller ”spela med och vara trevlig” så svarar du: ”Inga, jag kollar bara på porrfilm.” med en kort och oreaktiv ton. Då får han det motsatta svaret mot vad hans förväntade sig, vilket lämnar honom helt ställd så att det istället blir han som inte vet vad han ska säga.

Viktigt

För att det ska få tyst på den som försöker trycka ner dig så är det väldigt viktigt att du använder en neutral ton, annars finns det risk att det får fel effekt. Genom att vara neutral i ditt tonläge kommunicerar du att den andra personens dumheter knappt ens är värda din uppmärksamhet.

På det sättet visar du direkt att du inte uppskattar den typen av beteende mot dig och att du inte accepterar att bli förlöjligad och nedvärderad. Samtidigt förstår alla att du är sarkastisk i ditt svar eftersom det blir så överdrivet. Istället för att personen som försökte sätta dit dig med frågan får responsen den förväntade sig från dig så ger du ett helt oväntat svar som bestraffar den personen. Efter ett par till försök kommer de flesta att ge upp då de märker att de inte kommer åt dig med det eller att de inte får den respons som de egentligen ville ha – att du försöker försvara dig själv eller blir generad.

Denna teknik kallas också att bryta rapport. Ifall du skulle varit trevlig och inte brytit rapport kanske du försökt klämma ur dig ett falskt skratt och låtsas tycka personens ”skämt” var roligt. Men i sådana här fall när någon går över din gräns är det viktigt att visa var din gräns går genom att bryta rapport. Även om det kan känns svårt först innan du gör det så kommer du märka hur bra det känns direkt när du sagt det och vet att du stått upp för dig själv och visat din integritet.

En effektivare teknik för att bryta rapport

Prova också att bara ignorera personens ”skämt” fullständigt och bara fortsätt den ursprungliga konversationen med någon annan i gruppen. Detta skulle jag säga oftast är ett ännu bättre val än ovanstående teknik, då den ännu tydligare visar att du inte accepterar sådant beteende, men kan vara lite svårare att göra snyggt ifall du blir överraskad.

Ifall personen inte slutar

Då är det dags att du uttryckligen visar var din gräns går. Säg ifrån! Men gör det på ett konstruktivt sätt, säg exakt vilket beteende du inte gillar och varför. Ofta är nämligen andra inte medvetna om vad de själva egentligen säger, så om du är otydlig med vad du ogillar kommer de bara känna sig attackerade, men utan att lära sig vad de gjorde för fel.

En sista viktig teknik – Reflektera

Istället för att döma personen som en skitstövel kan man fundera över vad som får människor att uttrycka nedsättande kommentarer. Vad får mig att göra det? När jag känner mig hotad? Otillräcklig? Eller kanske på grund av grupptryck? Eller någonting annat? Genom att förstå personens beteende kan det också hjälpa dig att inte ta det personligt – då det oftast inte handlar om dig, utan om den andra personen.

Har du någon gång märkt av att någon försökt trycka ner dig? Hur hanterade du det? Berätta gärna genom att skriva det som en kommentar här nedan.

Bildkällor: 1