De 7 principerna för att dig ut ur ”the friend zone”

Hur man tar sig ut ur vänskapszonen

Har en tjej du velat ha någon gång sagt ”Jag vill inte riskera att förstöra vår vänskap.”, ”Du är en sån bra vän.”, ”Du är som en bror till mig.”, ”Jag gillar dig, men inte på det sättet.”? Det är få gånger en sån snäll fras kan göra så ont i hjärtat när man är olyckligt kär och hamnat i ”the friend zone”.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Vad är ”the friend zone” och hur skapas den?

Kortfattat kan man säga att du hamnar i ”the friend zone” när du får romantiska/sexuella känslor för en vän, utan att dina känslor är besvarade. Oftast är din vän omedveten om dina känslor och väldigt nöjd med relationen som den redan är – vännen får redan alla sina behov tillgodosedda.

Ett exempel på hur du kan fastna i ”the friend zone”

Hur ta sig ut ur the friend zone fastnatJakob och Maria är vänner och som “vän” gör Jakob nästan vad som helst för Maria. Han hjälper henne med problem, köper saker till henne, tar ut henne på olika aktiviteter, lyssnar på hennes problem (ofta om andra killar) och finns alltid där för henne. Men egentligen vill Jakob vara Marias pojkvän. Maria är däremot nöjd som det är, då hon redan får alla sina ”pojkvänsbehov” tillfredsställda av Jakob utan att själv behöva ge något tillbaka. Hon kan vara singel, obunden och fortfarande få allt hon vill ha från Jakob. Därför är Jakob fast i ”the friend zone”.

Så här slutar du att vara ”bara vänner” och tar dig ut ur ”the friend zone”

När du är fast i ”the friend zone” är du fast i ett mönster där du ger allt till tjejen, medan hon får allt hon vill ha utan att ge något tillbaka. Det finns 7 psykologiska principer för att få henne att börja ge tillbaka och balansera er relation så att ni kan bli mer än bara vänner.

1) Gör dig mer svårtillgänglig

Spendera tid ifrån din vän och ställ inte upp för att hjälpa henne med varje liten grej längre. Börja umgås på dina villkor istället, om hon vill ses när du egentligen skulle se på fotboll, säg att ”Det är ju fotboll då, vi kan kanske ses imorgon istället”. Detta kommer göra så att alla hennes behov inte längre blir tillfredsställda som tidigare vilket kommer göra att hon saknar dig, vill ha dig mer och blir mer beredd att ge något tillbaka i er relation. Ifall det inte händer så betyder det att hon inte värderar dig särskilt högt. Då rekommenderar jag att du släpper henne helt och börjar träffa någon annan tjej som värderar dig högre.

2) Var mindre intresserad

Just nu är du desperat och ”needy”, det kanske inte är ord du själv skulle välja, men faktum är att de flesta som är fast i ”the friend zone” är beredda att göra vad som helst för att komma den andre närmare. Tänk själv vad du skulle vara beredd att göra för en kyss? Så länge du känner så, då är du desperat och du kommer aldrig få det du vill ha från er relation. Förbered dig i tanken på att du kommer lämna henne ifall relationen inte går mot det håll du vill, på det sättet får du mer makt att styra relationen i rätt riktning. Förutsatt att du verkligen är beredd att gå vidare. Se också till att du hör av dig mindre och låter henne jobba lite för din uppmärksamhet.

3) Bryt barriären för kroppskontakt

Se till att ni får en mer fysisk relation där ni tar på varandra. Ta små risker i början som att ta henne på armen, håret eller andra mer neutrala kroppsdelar. Ta sedan större och större risker ifall du får en bra respons och så småningom kommer det vara helt naturligt för er att ta på varandra. På det sättet skapar du attraktion och sexuell spänning i er relation. Notera dock att du fortfarande kan vara fast i ”the friend zone” även om ni myser tillsammans varje dag. Det räcker inte med enbart kroppskontakt.

4) Sluta hålla med henne om allt

Om du någon gång hamnat i ”the friend zone” har du antagligen varit allt för inställsam till henne och inte varit ärlig med ditt intresse. Du har då gjort bort dig av dessa anledningar:

  • Det märks när du låtsas hålla med eller ljuger om att du har samma intressen om tjejen är någorlunda socialt erfaren.
  • Du sänker ditt värde och signalerar till tjejen att hon är priset och inte behöver kämpa för att få dig.
  • Hon får konstant bekräftelse från dig utan att behöva anstränga sig det minsta. Varför skulle hon vilja ändra på er relation då?
  • Du dödar attraktionen och spänningen mellan er, ibland kan det vara lite spännande och roligt med folk som vågar ha en annan åsikt eller säga emot.

Istället för att låtsas att du är intresserad av samma sak som henne, reta henne för det. Ett exempel, säg att hon berättar om sitt stora intresse för hästar. En kille som kommer fastna i ”the friend zone” säger: ”Ja, det är så intressant med hästar blablabla.”. En bättre alternativ skulle vara: ”Vänta lite här! *paus* Du skämtar med mig va? Du menar väl inte på allvar att du gillar hästar? *spela låtsasarg*”. Boom! Istället för att hålla ett tråkigt samtal om något du inte bryr dig om så har ni fått en flörtig ton i samtalet, där det är hon som försöker bevisa att hon är bra nog för dig och inte tvärtom.

5) Få din ”vän” att investera

Istället för att alltid ställa upp för henne, få henne att ställa upp för dig. Fråga efter tjänster, be henne göra saker för dig, det kan vara något så litet som att hon ska köpa med sig lite frukt nästa gång ni ses eller att hon ska bära dig väska en stund. Personer gillar dig mer när de gör tjänster för dig. Det låter otroligt, men forskare har upptäckt att hjärnan bakåtrationaliserar att den måste gjort den tjänsten för dig eftersom den gillar dig så mycket. Ju högre deras investering blir, ju högre blir attraktionen mellan er. Tänk själv hur mycket du investerat i henne och hur mycket det ledit till att du gillar henne. Det fungerar precis likadant även åt ditt håll.

6) Skapa konkurrens

Träffa nya tjejvänner, bredda din sociala cirkel och prioritera att umgås mer med dem istället för din ”vän”. Detta gör både att du blir mer upptagen och mindre desperat, samtidigt skapar det konkurrens om dig och kanske även lite svartsjuka. När hon känner att det finns en risk att förlora dig så kommer hon vilja ha dig mer.

7) Belöna rätt beteenden

Inte längre bara vännerNär hon väl börjar ge dig det du vill ha i er relation, kanske att hon börjar ta mer initiativ och visar mer intresse, belöna henne med din uppmärksamhet och ge tillbaka ungefär lika mycket som hon ger. Gör bara inte samma misstag som du gjorde förut och ge henne allt på en gång utan att hon behöver ge dig något. Låt relationen fortsätta utvecklas tills den är där du vill ha den. Kom ihåg att alltid vara beredd att gå vidare ifall inget händer, det är inte värt att hänga upp hela ditt kärleksliv på en tjej som inte ger något tillbaka.

Jag uppskattar alla kommentarer och all feed-back på ämnet, kommentera gärna! Har du någon gång fastnat i ”the friend zone” med en tjej? Hur gick det till och kan du komma på anledningen till varför ni blev ”bara vänner” nu i efterhand? Vad är det värsta en tjej sagt till dig när du fastnat i ”the friend zone”?