Prata med killar

Prata med killarDu har fått kontakt med killen du är intresserad av – och nu då? Att gå från flört till en personlig konversation där ni faktiskt lär känna varandra kan ibland kännas riktigt svårt. För dig som gärna vill ha lite tips och råd i kommunikationsdjungeln kommer här fem saker att tänka på som definitivt kommer att ge dig mer flyt i samtalet med drömprinsen:

1. Ställ öppna frågor

Det förmodligen bästa och enklaste sättet att starta en konversation eller hålla den levande (och kanske byta riktning mot något mer personligt) är att ställa öppna frågor – alltså frågor som kräver ett mer utförligt svar än ja eller nej. Om du frågar ”gillar du det här stället?” riskerar du att få ett ”Jaadå” till svar, och sedan är det återigen upp till dig att hålla konversationen levande. Ladda istället upp med frågor som till exempel börjar med ”hur…” ”vad…” ”vilka…” eller ”varför…”, till exempel ”hur kommer det sig att man hittar dig här en måndagskväll?”.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Öppna frågor visar även att du är genuint intresserad av den du pratar med, om du ser till att ställa dem med äkta nyfikenhet och lyssna ordentligt på svaren det vill säga!

Tips på bra öppna frågor för att lära känna någon:

Vad gör du när du inte jobbar?

Hur kommer det sig att du jobbar med *det personen jobbar med*?
Vart är du uppvuxen?
Varför flyttade du till *där han bor*?
Om du vann tio miljoner på lotto i morgon, hur skulle du spendera pengarna? (det är fusk att spara!)
Vad är det bästa med din utbildning? (om han pluggar/nyss har pluggat klart)

2. Lyssna aktivt – var nyfiken och närvarande

Äkta nyfikenhet lyser igenom och gör att du automatiskt kommer att fokusera på att lyssna på den du pratar med istället för att fundera så mycket på hur du ser ut eller vad du ska säga härnäst. På så vis är du närvarande i stunden och det kommer att skapa en starkare gemenskap er emellan. Du vill ju att han ska känna det som att ni två är de enda som finns i hela världen, eller hur? Börja då med att ge honom din odelade uppmärksamhet, så ökar chanserna för att du också får hans. Se till att fråga om sådant som du på riktigt intresserar dig för – verkar hans jobb tråkigt, fråga om vad han gör på fritiden. Börjar han prata detaljerat om sitt intresse för modelltåg (och du mot all förmodan inte delar detta intresse), led in samtalet på vad han drömmer om att göra i sitt liv.

När du är närvarande och håller din fokus på samtalet blir det lättare för dig att lyssna aktivt på svaren du får och ställa nyfikna följdfrågor (”modelltåg, hur kommer det sig att du blev intresserad av det?”) för att lära känna honom ännu mer.

Tänk även på att visa med ditt kroppsspråk och tonfall att du lyssnar på honom, vänd din kropp mot honom och ha ett öppet kroppsspråk (inga korsade armar!). Om situationen möjliggör det, luta dig gärna något framåt mot honom. Använd helst samma tonfall och ljudvolym som den du pratar med, för att skapa samstämmighet er emellan.

3. Spegla det han säger

Självklart är det viktigt att samtalet inte känns som ett förhör, där du ställer frågor och killen svarar. Många personer brukar vanligtvis återgälda en fråga de får, så att det när de själva svarat på frågan ställer samma fråga tillbaka. Men det är inte alla som gör det, kanske för att de inte är så vana vid den sortens samtal eller för att de helt enkelt tycker om att prata när du lyssnar med riktigt närvaro. (Det finns även de som aldrig vill sluta prata om sig själva och visar väldigt lite intresse för andra människor – om killen verkar vara en sådan person kanske du bör överväga om det är någon du vill fortsätta etablera en relation med. Kom ihåg att ge alla en ärlig chans dock! Nervositet kan ofta göra att man pladdrar på och glömmer ställa frågor tillbaka.)

Så, för att hålla samtalet levande och även visa att du förstår personen du pratar med är det viktigt att spegla det personen pratar om. Att spegla handlar om att upprepa hur du tolkar det personen nyss sa, och är ett väldigt kraftfullt sätt för att bygga rapport – samstämmighet med den du pratar med.

Exempel på spegling:

Han: ”Fan, i morgon börjar jobbet igen…”

Du: ”Du ser verkligen inte fram emot det hör jag.”

Han: ”Jag har ganska många projekt igång samtidigt just nu, det är skitkul!”

Du: ”Du gillar verkligen att ha många bollar i luften!”

4. Hitta likheter och relatera till dem

Forskning inom psykologi har visat att vi attraheras mest av personer som är lika oss själva. Likheterna kan vara allt från attityder, åsikter, intressen, beteenden och känslor till utseende, vikt, längd, personlighetsdrag och livssituation.

Så om du vill att killen du pratar med ska attraheras av dig, se till att hitta likheterna mellan er och fokusera på dem i samtalet. Självklart måste även olikheter få utrymme, och att hålla med om något bara för att ni ska verka mer lika kommer definitivt att lysa igenom. Stå för dina åsikter, men fokusera på det positiva – era likheter.

Ett bra sätt att få honom att förstå hur lika ni är, och ett ypperligt sätt att hålla samtalet igång och komma med egna inlägg, är att relatera till det han säger. Du kan relatera till en likhet eller något du känner igen dig i som han sagt, det kan vara allt från att ni har samma åsikt till att du känt en liknande känsla som han precis har beskrivit.

Exempel på relateringar:

Han: ”Det bästa jag vet är att se på en riktigt bra film ihop med någon jag gillar”

Du: ”Jag håller med! Jag älskar verkligen att krypa ner i soffan och få uppleva en helt annan värld i ett par timmar”

Han: ”I somras gjorde vi en riktigt rolig grej, vi hyrde en segelbåt och var ute en vecka med den, det var livet det!”

Du: ”Åh, det påminner mig om mina barndomssomrar, pappa brukade alltid ta med oss ut på sjön…”

5. Hur man chattar med killar på nätet, sms eller facebook

Ofta händer det att man tar kontakt med någon man är intresserad av på internet, eller för all del via sms, och hur ska man då lära känna varandra? Ett övergripande tips är att se det som ett vanligt samtal, alltså där ni träffas och pratar med varandra. Använd alla ovanstående tips, ställ öppna frågor, visa att du förstår och ”lyssnar” på vad han säger (skriver), spegla, hitta likheter och relatera.

Vill du lära känna honom och vill du att han ska attraheras av dig, tänk på att inte ge för korta svar eftersom det lätt kan tolkas som att du är ointresserad. Det är lätt hänt att en mail/chatt/sms-konversation dör ut när ingen av er kommer på något mer att säga eller när den ena eller båda enbart ger korta svar. Försök att ställa nyfikna, öppna frågor och tänk gärna lite utanför boxen. Skicka en söt/rolig bild på dig själv i en ovanlig situation eller berätta om något dråpligt som hänt dig under dagen och fråga hur hans dag varit. Det viktigaste av allt är kanske att inte låta konversationen rinna ut i sanden och om din intention är att ni ska träffas IRL – se till att ni ses snarast möjligt!

Nu har du lärt dig de grundläggande teknikerna för att prata med killar. Men det finns en sista viktig princip för att de här teknikerna ska bli som mest effektiva. Denna princip går inte att läsa sig till, då principen innebär att du måste få träna på det här i verkligheten för att verkligen bemästra det. Du kan läsa hur många böcker som helst om det här utan att egentligen utvecklas det minst lilla i verkliga livet. Det räcker inte att bara veta, utan du behöver också GÖRA. Så med det sagt hoppas jag att du känner dig peppad att börja prata med den där speciella killen du spanat in.

Kommentera gärna med frågor och problem du har inom området att prata med killar!

Bildkällor: 1