Hur ditt ansiktsuttryck påverkar din attraktivitet

Hur ansiktsuttryck påverkar attraktivitetVisste du att du kan påverka hur attraktiv du är genom din huvudhållning och ditt ansiktsuttryck? Läs vidare för att ta reda på hur enkelt du kan öka din attraktivitet – du kan bli förvånad över vad forskare kommit fram till.

Ansiktsuttryck / Hur mycket du (inte) ler

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

De flesta av oss har en inneboende känsla av att leenden alltid uppfattas som positiva och att le mot tjejer är mycket mer attraktivt än att inte göra det. Men studier visar att det faktiskt är precis tvärtom!

I en studie som specifikt handlade om hur ansiktsuttryck påverkar attraktiviteten, fick deltagare titta på foton av personer av motsatt kön som uttryckte olika känslor, såsom glädje (leende, blicken i kameran), stolthet (lyft haka, armarna lyfta över huvudet), skam (hakan nedåt, blicken i marken) och neutralt ansiktsuttryck.

Det visade sig att kvinnor rankade bilden på den leende mannen som minst attraktiv – den ledsna mannen med blicken i marken ansågs mycket sexigare än att visa glädje. Och precis som i fallet med huvudhållningen är det motsatta förhållandet för kvinnor, den leende bilden rankades som mest attraktiv. Här får vi alltså en del av förklaringen till att den deppiga killen ändå kan få uppmärksamhet av tjejer – tänk bara på filmen Twilight 😉

Men varför ser vi så olika på det här med leenden? En enkel förklaring kan vara att leenden betraktas som en feminin egenskap, och som vi konstaterat sen tidigare ses feminitet hos män som något oattraktivt. Även om vi strävar efter en jämställd värld så sitter biologin kvar hos både kvinnor och män, där ett ett självsäkert kroppsspråk spelar en roll vid sexuell attraktion. Och ett fånleende på läpparna förknippas inte riktigt med självsäkerhet. Om du tänker efter så har reklammakarna förstått detta för längesen, de allra flesta män i reklam (särskilt för mode och parfym, där intentionen är att visa upp en maskulin, attraktiv man) har ett allvarligt ansiktsuttryck.

Huvudhållning

Enligt forskare på University of Newcastle har det visat sig att kvinnor tenderar att föredra män som lutar sitt huvud bakåt (och alltså hakan något uppåt). När forskarna visade de frivilliga testpersonerna i studien ett antal datorgenererade ansikten betraktades de män som lutade huvudet något bakåt som mer maskulina och mer attraktiva. Och tvärtom, männen som på bilderna lutade huvudet framåt rankades konsekvent som mindre attraktiva.

Som intressant jämförelse kan påpekas att för kvinnor gällde totalt motsatt förhållande. Bilder på kvinnor som lutade huvudet framåt betraktades som mer feminina och mer attraktiva, och kvinnor som lutade huvudet bakåt rankades som mindre attraktiva. Förmodligen beror detta på att kvinnor generellt sett är kortare än män, och får se undersidan av mäns hakor när de tittar dem i ansiktet, vilket innebär att vi förknippar den lyfta hakan med maskulinitet.

Enligt tidigare studier indikerar även en bred käke mycket testosteron, och genom att luta huvudet bakåt kan du ”lura ögat” att din käke är bredare än vad den ser ut att vara i neutralt läge.

Med dessa studier på fickan, prova att lyfta på hakan och inte le nästa gång du vill ta den perfekta profilbilden för dejtingsajten.

Hur brukar du göra när du är med på bild? Kommentera gärna!

Bildkällor: 1