Hur man bygger attraktion

Hur man bygger attraktionEn av de vanligaste frågorna jag får höra är ”Vad är attraktion, hur funkar det och hur skapar man det?”. Därför har jag nu skrivit ihop en inledande guide till vad attraktion är och hur man skapar det. Plus att ni läsare röstade fram det här ämnet i veckans poll med en STOR majoritet. Vi börjar direkt med en av de viktigaste sakerna du måste veta för att förstå attraktion i praktiken.

Attraktion kan inte byggas på logik

Många har missuppfattningen att attraktion på något sätt är rationell, att den går att resonera fram. Att det går att logiskt argumentera för sin sak tills tjejen plötsligt inser att dina argument stämmer och att hon borde vara attraherad av dig, för att sen också bli attraherad av dig. Det händer inte. Attraktion är känslobaserat och känslor följer helt andra banor än logik i vår hjärna. Men detta betyder inte att attraktion är något vi inte kan kontrollera, för det kan vi (till en viss utsträckning).

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Definitionen av sexuell attraktion och interpersonell attraktion

En av sakerna som förvirrar många när det gäller attraktion, är att det bara talas om en slags attraktion. Men egentligen finns det flera olika delar i attraktion, därför tänkte jag först gå igenom de två viktigaste typerna för att vi ska kunna skilja på dem.

Interpersonell attraktion är viktig inom dejting och raggning, den kan i princip likställas med hur mycket vi gillar en annan person och hur investerade vi är i personen och vår relation.

Tyvärr räcker det inte med att tjejen tycker om dig som person om du vill bli mer än vänner, utan hon behöver också känna att hon attraheras av dig på ett sexuellt plan. Därför kommer jag i den här artikeln främst fokusera på hur man bygger sexuell attraktion, det är den typ av attraktion som kommer från en känsla av sexuellt begär och lust. Det är en form av attraktion som är avgörande för att undvika ”the friend zone”.

5 faktorer som hjälper dig att bygga sexuell attraktion

1. Trygghet

Att hon känner att hon kan lite på dig, att du är känslomässigt stabil, att du respekterar henne. Trygghet är basen i alla väl fungerande relationer och också förutsättningen för att attraktionen ska kunna blomma ut. Och trygghet leder till avslappning, vilket är förutsättningen för att punkt 2 ska kunna uppstå.

2. Kåthet

Genom att vara bekväm med din egen sexualitet och även visa att du är bekväm med tjejens sexualitet, så blir även tjejen bekväm med att släppa fram mer av sin kåthet. Det viktiga här är att avslappning alltid kommer först, varken du eller tjejen kan bli särskilt kåta när ni är spända och nervösa. Det är en viktig anledning till varför det är så viktigt att träna upp sin självsäkerhet, då den hjälper dig att skapa trygghet och avslappning hos både dig själv och tjejen. Utan avslappning kan vi nämligen inte bli kåta rent fysiologiskt, det är anledningen till att så många killar kan ha svårt att ”få upp den” när de ska ha sex – för att de är så spända och nervösa. Kåthet bygger du upp genom att på ett väl avvägt sätt visa din sexuella avsikt. Det kan du göra genom kroppskontakt, ögonkontakt, kroppsspråk och hur du använder din röst. Kåthet är framförallt viktigt om du vill bli mer fysisk med en tjej just nu nu.

3. Upphetsning

Inte sexuell upphetsning, utan upphetsning i både känslomässig och fysisk form. Som spänningen du känner när du pratar med en tjej du gillar, eller den du får av att aktivera dig fysiskt och bli ansträngd. Även den upphetsning som skapas av att du inte håller med någon om något. Även negativa känslor är viktiga för attraktion, så länge det är mer positiva känslor än negativa så är mer känslor i princip alltid bättre. Det kan liknas vid en berg-och-dal-bana, om den bara går uppåt eller bara går neråt så blir det inte särskilt spännande – men variationen gör att den totala upplevelsen blir ännu starkare. Upphetsning fungerar ungefär som en förstärkare som förstärker redan befintlig attraktion. Ett av dina viktigaste verktyg för att skapa upphetsning är att flirta.

4. Attraktivitet

Det som avgör din attraktivitet är initialt ditt utseende och ditt kroppsspråk, men det finns även många icke-fysiska delar som avgör din attraktivitet. Som personliga egenskaper och hur mycket du och tjejen har gemensamt. Jag har skrivit mer om hur utseendet påverkar här. Jag vill också lägga till att attraktivitet inte är något objektivt, utan det någon bedömer som attraktivt kan någon annan bedöma som frånstötande, dock så har många en ganska liknande smak för vad vi attraheras av på grund av biologiska och sociala/kulturella faktorer. Ett exempel på en biologisk faktor är hälsomarkörer och fertilitetsmarkörer – personer som ser hälsosamma och fertila ut anses oftast mer attraktiva. Ett exempel på en kulturell/social faktor är de skönhetsideal vi påverkats av i vår uppväxt.

5. Värde

För att en tjej ens ska överväga dig som en potentiell sexuell partner så krävs det att du har ett högt värde i hennes ögon. Värde kan komma från saker som status, men den viktigaste form av värde skapar du själv genom att vara en källa till positiva känslor hos henne. Det kan exempelvis vara trygghet, kåthet, bekräftelse och att hon får känna sig viktig och speciell. Genom att vara en källa till dessa känslor för henne, så får du automatiskt ett värde – då hon alltid kommer vilja ha mer av dessa känslor – vilket i praktiken blir detsamma som att hon vill ha dig. Det är faktiskt en princip jag försöker följa i hela mitt liv, att alltid ge värde till andra, att höja upp andra istället för att trycka ner dem. Det viktiga här är att du kan aldrig förlora ditt eget värde, så det spelar ingen roll hur mycket du ger bort. Ditt värde blir bara högre hos andra ju mer du ger till dem. Med det tankesättet finns det ingen anledning att INTE höja upp andra.

Det finns  ytterligare två principer som är effektiva för att höja ditt värde i hennes ögon.

Det är socialt stöd (social proof på engelska) och hennes grad av investering i dig. Socialt stöd innebär att tjejen ser att andra personer vill vara med dig och att de värderar dig högt. Allra kraftfullast blir det om de andra personerna är tjejer som liknar henne. Anledningen till att det hjälper är att vår hjärna gillar att ta genvägar när den kan, så att den slipper tänka själv. Så om tjejens hjärna uppfattar att andra redan bedömt dig som ”bra”, då struntar hon i att själv bedöma dig, och antar istället att du är en bra kille från början.

Tänk dig exempelvis en kille som står ensam vid en vägg eller en som står och pratar med två tjejer som verkar ha jättekul med honom. Du ser förmodligen själv vem som skulle bedömas som mest attraktiv i den situationen?

Investering är princip nummer  två, som innebär hur mycket tid, känslor och energi tjejen investerar i dig. Ju mer hon investerar i dig, ju högre kommer ditt värde bli i hennes ögon. Så istället för att du åker till tjejen, se till att hon åker till dig. Eller istället för att du bjuder på middag, föreslå att hon bjuder på middag. Det är inget fel att själv investera i tjejen, men var bara medveten om att dina känslor förmodligen kommer bli starkare av det. Därför brukar jag rekommendera att alltid hålla din grad av investering lite under eller på samma nivå som hennes, på det sättet rusar inte dina känslor iväg alldeles för snabbt så att du slipper att bli sårad.

Med det hoppas jag att du fått en bättre förståelse för hur du bygger (sexuell) attraktion och vad det egentligen är. Det här är än så länge bara en inledande guide till attraktion, så kommentera gärna om något är oklart eller du har några frågor, så kommer jag utöka guiden utifrån det.

Bildkällor: 1