Kommer snälla killar alltid sist?

Kommer snälla killar sistVi har nog alla hört det – de snälla killarna kommer alltid sist. Tjejer talar friskt om att de vill ha en kille som är omhändertagande, som bryr sig om känslor, är trevliga och tillmötesgående, medan deras handlingar ofta pekar åt motsatt håll.

Men hur väl står detta i linje med verkligheten?

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Vi ska ta en titt på två intressanta studier som har fått mycket uppmärksamhet.

Kultur både nu och då visar fysiskt attraktiva män med dålig attityd som inte har några som helst problem att få kvinnor, samtidigt som de män som räknas som snälla och omtänksamma inte riktigt har det lika lätt.

Hur väl stämmer det in på verkligheten?

Ja, klyschan är ju solklar; tjejer går igång på en så kallad Bad Boy, och visst är det så att en bad boy – under definitionen socialt dominant – väcker en större uppmärksamhet hos kvinnor, men hur väl stämmer det in i verkligheten att en kvinna skulle välja en sådan man framför en snäll och omtänksam kille som kanske är lite mer tillbakadragen eller inte lika fysiskt attraktiv?

Låt oss titta närmare på en studie som kan ge oss lite mer klarhet i saken.

Året var 2003.

Allmänläkaren Geoffrey Urbaniak och psykologen Peter Kilmann vid University of Carolina bestämde sig för att sätta klyschan på prov. För att göra det rekryterade man 48 kvinnliga collagestudenter i åldrarna 18-23. I en inledande fas av experimentet fick samtliga kvinnor ett exemplar av ett manus som beskrev ett dejtingförlopp i form av frågor och svar med två påhittade killar; Michael och Todd. Kruxet var att man delade upp Todds svar i tre olika alternativ – Snälla Todd, Medium Todd och Coola Todd – medan Michael bara hade ett svar.

En av frågorna i manuset löd så här: Hur skulle du beskriva en riktig man?

Snälla Todd: En man i kontakt med sina känslor och som samtidigt kan uppmärksamma sin partners.

Medium Todd: En man som vet vad han vill och hur han ska få det.

Coola Todd: En man som vet vem han är, men lämnar andra ovetande.

Michael: En lugn, självsäker och stabil man med positiv inställning.

De kvinnliga deltagarna fick sedan välja vem de skulle välja att fortsätta dejta, och vad som framgick ur denna studie var att i förhållande till hur många som valde Michael så var det den snälla av de olika Todd-varianterna som valdes oftast.

I en andra fas, där man hade rekryterat betydligt fler kvinnor till studien, lade man dessutom till bilder på Todd och Michael i manuset – bilder som visade att båda killarna var väldigt attraktiva.

Vad som skedde var att en ännu större andel kvinnor valde den snälla Todd. Det visade sig att när den snälla Todd dessutom visade sig vara attraktiv blev han ännu mer populär.

Vad gäller Coola Todd så förändrades inte andelen nämnvärt när man la till bilden i experimentet, vilket visar att det inte hjälpte Coola Todd att vara attraktiv.

Så stämmer det att snälla killar alltid hamnar sist?

Nix.

Bildkällor: 1