Konsten att bygga ett bra förhållande

Konsten att bygga ett bra förhållandeEtt förhållande är inte en plats att vara på, utan en ständigt pågående process att delta i. Du har liksom inte spräckt målsnöret genom de magiska orden ”nu är vi ihop”, det är snarare där loppet börjar! Här kommer 16 tips på tankesätt, egenskaper och beteenden som kan hjälpa dig att bibehålla och förbättra ert förhållande.

Det sitter i huvudet – tankesätt för ett lyckligt förhållande

Det finns som sagt några tankesätt som markant ökar dina chanser att skapa ett lyckligt och långt förhållande. Genom att förändra eller förstärka hur du tänker kring din tjej och ert förhållande kan du se till att ni trivs bättre tillsammans! Införliva alla eller några av dessa sätt att tänka, och du har kommit långt.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

”Jag är en del av vårt Vi”

Du tänker på dig själv som en del av ett par, istället för som en individ. Kognitivt ömsesidigt beroende kallas denna mekanism och har visat sig vara mycket viktig för ett lyckligt förhållande. Fokusera på hur NI kan må bra och trivas, utan att för den skull helt tappa bort dig själv så klart.

”Hon är den vackraste, mest perfekta varelse som någonsin gått på denna jord.”

Eftersom du aldrig kommer hitta en perfekt partner i verkligheten så kan du välja att bli blind för de brister som du ändå inte kan ändra genom denna typ av idealisering. Att till viss del idealisera sin partner kan vara positivt för förhållandet, att du minimerar hennes fel och lyfter fram alla hennes positiva sidor i dina tankar. Istället för att fokusera på små fel och irritationsmoment kan detta vara en strategi för att öka din egen nöjdhet med ditt förhållande.

”Vi är det bästa paret!”

Du uppfattar ditt förhållande som mycket bättre än andras förhållanden. Du tänker att ni har en mer intim relation, bättre sex och roligare tillsammans än vad några andra par har.

”Gräset är inte grönare på andra sidan”

Du tänker inte på att någon av er skulle kunna ha det bättre i ett förhållande med någon annan, och om du skulle tänka på det så underskattar du hur bra det skulle vara.

Det är vad du gör som räknas – beteenden för ett bra förhållande

Du kommer långt med positiva tankesätt och attityder, men till sist är det hur du beter dig som räknas allra mest. En välmående relation innehåller ofta alla eller några av följande beteenden:

Gör uppoffringar

Du har en vilja att göra saker som du egentligen helst inte skulle vilja göra, för att förhållandet ska fungera och ni båda ska må bra i längden. Att följa med på en shoppingtur, åka på middag hos hennes föräldrar eller titta på senaste avsnittet av New Girl är kanske något du helst hade velat slippa, men genom att göra det ändå stärker du ert förhållande.

Uppmuntra till utveckling

Du uppmuntrar din partner att utvecklas, både när det gäller att växa som människa och att lära sig saker eller bli bättre på saker hon redan kan. Byt ut kritik mot att istället uppmuntra och förstärka allt som hon gör bra.

Anpassa dig (till viss del) efter hennes humör

Du tål en och annan provokation utan att reagera med samma mynt, utan anpassar dig istället efter läget. Om hon har en dålig dag och kommer med en gliring, svara inte på samma sätt utan bemöt henne så som hon allra mest behöver det – kanske med en kram, ett leende eller att du helt enkelt låter henne vara i fred en stund. Självklart ska du inte stå ut med provokationer dagarna i ända – det är inte en del av ett välmående förhållande utan något du behöver se till att ni förändrar tillsammans.

Behåll lekfullheten

Se till at ni hela tiden hittar på nya, spännande och trevliga aktiviteter tillsammans. Var lekfull och ha roligt, bara för att ni har ett seriöst förhållande betyder inte det att ni behöver vara allvarliga och seriösa hela tiden.

Ge förlåtelse

Se till att ni förlåter varandra, för både små och större saker. Olösta konflikter och bittra känslor kan ta död på vilket förhållande som helst.

Ge stöd och hjälp

Du finns där när hon behöver ditt stöd eller din hjälp, när det gäller allt från att låta henne gråta ut i din famn efter en jobbig dag, hjälpa henne att storhandla eller stötta henne i ett svårt beslut.

Hur har ni det egentligen? Egenskaper och förutsättningar för ett bra förhållande

Tankesätt och beteenden i all ära, det finns även egenskaper och förutsättningar som i sig ökar chanserna till ett riktigt bra förhållande. Jag har också skrivit en  vetenskapligt baserad artikel för hur den perfekta flickvännen ska vara här.

Positivitet

Du strävar efter att alltid försöka vara positiv, trevlig och glad. Ni ser till att leta efter möjligheter och lösningar, snarare än fel och problem.

Öppenhet

Ni pratar öppet med varandra om hur ni tänker och känner, både kring vardagliga saker och de lite djupare frågorna.

Gemensamma vänner

Ni har ett gemensamt socialt nätverk och kan umgås tillsammans med släkt, vänner och bekanta.

Delade arbetsuppgifter

Ni delar på de uppgifter som hör till ert förhållande, oavsett om det gäller att boka bord på restaurang, laga mat eller ta hand om disken.

Delad humor

Du får henne att skratta och ni har roligt tillsammans.

Garanterad och villkorslös kärlek

Du försäkrar henne om din kärlek och ser till att hon känner sig trygg och säker kring ditt engagemang för ert förhållande. Knyt inte heller all din kärlek till olika saker, det vill säga att du älskar HENNE – inte att du älskar hur snygg hon är, hur smart hon är eller liknande. Att kärleken hon får från dig är villkorslös – den är inte knuten till att hon ska vara något speciellt mer än sig själv. Sedan är det okej att ge villkorad kärlek också, att du visar uppskattning för något hon gör eller är, bara inte all kärlek hon får från dig är villkorad. Då det visats i forskning att vi människor mår allra bäst i relationer där vi känner oss älskade villkorslöst – där vi alltid kan känna oss älskade oavsett hur vi är.

Kommentera gärna!