Min flickvän – Den perfekta flickvännen

min flickvän eller pojkvän

Vi har alla våra idéer om hur en perfekt flickvän, pojkvän eller partner är. Den senaste forskningen om romantiska förhållanden har hittat flera saker som förutsäger ett långvarigt och tillfredsställande förhållande. Här delar jag med mig av en beskrivning av den perfekta flickvännen (eller pojkvännen) baserad på den senaste forskningen inom psykologin.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Min “perfekta” flickvän – enligt vetenskapen

Min flickvän är först och främst väldigt lik mig själv på alla sätt och vis, men framförallt är hennes övergripande personlighetsdrag, attityder och värderingar som mina [1]. Hon är emotionellt stabil, oroar sig sällan och kan ta det mesta med lugn och ro. Hon har en lång stubin, är vänlig och trevlig att umgås med – de flesta personer verkar gilla henne. Samtidigt är hon framåt, entusiastisk, energirik – hon ser optimistiskt på tillvaron och har ett stort intresse i vad livet har att erbjuda [2]. Hon är också ordningssam, målmedveten och har en hög impulskontroll – vilket minskar risken att hon skulle vara otrogen [2, 3].

Min flickvän är väldigt lik min ideala flickvän, ju mer lik hon är min fantasibild av den perfekta flickvännen ju mer nöjd känner jag mig [4]. Slutligen så har hon lätt för att öppna upp sig, komma mig nära, lita på mig och vice versa. Det är kännetecknen för en trygg anknytningsstil [5]. Alla dessa egenskaper ger mig ett mer varaktigt och tillfredsställande förhållande med min flickvän – enligt vetenskapen.

Ett ord av försiktighet

Alla dessa egenskaper för en bra flickvän är enkla att redovisa, men att tillämpa de på verkligheten är betydligt mer komplicerat. Därför vill jag lägga till att detta är baserat på forskning på ett stort antal förhållanden, med slutsatser dragna från genomsnittliga siffror. Därför går det aldrig att med fullständig säkerhet säga att detta stämmer för någon enskild individ, även om det stämmer för grupper av individer. Det är också viktigt att ha i åtanke att dessa egenskaper är generaliseringar per definition, de kan tyvärr inte fullständigt beskriva den fantastiska komplexitet som finns i varje unik individ.

Med det sagt hoppas jag förmedla en enkel riktlinje på beteenden som vi själva kan fostra för att vi ska kunna ge andra och själva uppleva mer tillfredsställande förhållanden med mindre problem. För dessa egenskaper är inte satta i sten som vetenskapen så gärna vill framhäva – vi kan förändras och växa som människor (och som flickvän/pojkvän)!

Testa hur du stämmer in på den perfekta flickvännen/pojkvännen

Ta reda på din personlighetsprofil med detta test. Det är baserat på Big-Five-teorin – en av de mest accepterade personlighetsteorierna över våra generella personlighetsdrag, som en stor del av artikelns källor är baserade på. Gratis.

Gör detta personlighetstestet för att testa din anknytningsstil. Din anknytningsstil säger mycket om hur dina förhållanden med andra fungerar. Detta test kräver tyvärr också bra engelskakunskaper. Gratis.

Relaterade artiklar

Att dumpa eller dumpas och hur det påverkar din attraktionskraft.

Hur ser en perfekt flickvän, pojkvän eller partner ut för dig? Vad tycker du om ”min flickvän”? Hur kan vi använda dessa kunskaper? Dela gärna med dig av din åsikt och erfarenhet!

Källor

[1] Luo and Klohnen. (2005). Assortative mating and marital quality in newlyweds: A couple-centered approach. Journal of Personality and Social Psychology, 88, 304-326.
[2] Kelly and Conley. (1987). Personality and compatibility: A prospective analysis of marital stability and marital satisfaction. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 27-40.
[3] Bentler and Newcomb. (1978). Longitudinal study of marital success and failure. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 46, 1053-1070.
[4] Zentner, M. R. (2005). Ideal mate personality concepts and compatibility in close relationships: A longitudinal analysis. Journal of  Personality and Social Psychology, 89, 242-256.
[5] Hazan and Shaver.  (1994). Attachement as an organizational framework for research on close relationships. Psychological Inquiry, 5, 1-22.

Böcker

Social Psychology av Brehm, Kassin och Fein, 6e upplagan, 2005
Personality Psychology av Larsen och Buss, 3e upplagan, 2008
Social Psychology av Sabini, 2a upplagan, 1994