10 myter om män och manlighet

Myter om män och manlighetÅret är 2014 och det är dags att slänga ut gamla macho-ideal och manlighetsmyter med gårdagens sopor. I dagens samhälle finns utrymme för alla slags män, så låt oss slå hål på dessa 10 myter om manlighet:

1. Riktiga män blir riktigt fulla

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Många män tycks tro att deras manlighet avgörs av hur många öl eller Redbull vodka de lyckas dricka på en kväll. Frågan är dock vad som är mest manligt, att supa sig redlös, knappt hitta hem och vakna upp under toalettstolen i en pöl av sina egna spyor, eller att välja att göra det man verkligen vill istället för att följa grupptrycket? 

2. Riktiga män älskar bilar

Det tycks finnas en viss korrelation mellan vad personen har mellan benen och en förkärlek till allt som går på hjul och brummar högt. Att denna förkärlek skulle leda till en högre grad manlighet känns dock fånigt att påstå. Alla killar som inte har en susning om skillnaden mellan en Audi A4 och en BMW X6 – ni är fortfarande lika mycket män som någon annan. Personligen tycker jag fotografering eller matlagning kan vara minst lika manligt. Det är inte din hobby som gör dig till en man, det är du som är mannen och du gör vad sjutton du vill. Bilar är okej det med. 😉

3. Riktiga män ser på fotboll

Män och sport har länge ansetts lika tätt förenat som Zlatan och att vara dryg på skånska, men ärligt talat, kom igen. Världen går knappast under om du missar en fotbollsmatch, eller för den delen har noll koll på vilka de där Arsenal är. Champions League, är det någon ny pastarätt med champinjoner? 

4. Riktiga män älskar kött (och rör helst inte en sallad)

Visst, på stenåldern var det kanske viktigt att männen som var ute och jagade mat gillade kött. Men att det skulle vara omanligt att inte älska kött, det tycker jag att Michael Clarke Duncan, Oscarsnominerad för sin huvudroll i Den gröna milen är ett bra exempel på. Och med tanke på alla nya vetenskapliga rön om hur ohälsosamt det är att äta för mycket rött kött bör varje man ta sig en ordentlig funderare på sin diet. För hur manligt är det egentligen med bukfetma, diabetes och hjärtinfarkt?

5. Riktiga män är muskulösa

Alla spinkiga killar som inte spenderar större delen av sin vakna tid på gymmet är bara skuggan av män, mesiga nördar som ingen kvinna någonsin skulle vilja dejta och ingen arbetsgivare skulle ge något jobb. Eller? Av min erfarenhet så gillar vissa tjejer muskulösa män, vissa gillar smala, vissa gillar kraftiga, många gillar normalbyggda och de flesta bryr sig mer om hur du är än hur du ser ut. 

6. Riktiga män gillar att slåss

Vad är det egentligen som skulle vara manligt med att dra fram knytnävarna så snart det anas en konflikt? Det finns väl knappast något mer barbariskt och sorgligt än två fulla män som ska ”göra upp” utanför krogen för att den ene, låt oss säga, råkade spilla öl på den andres sko. 

7. Riktiga män har mycket pengar

De flesta män har socialiserats från tidig ålder till att deras främsta roll på den här planeten är att tjäna pengar (och försörja sin familj), och på så vis kopplas manlighet till att ha och spendera mycket pengar. Men sanningen är att riktiga män är självsäkra nog att följa sin passion, oavsett hur fet lönechecken blir.

8. Riktiga män är players

Man hör det i låttexter, läser om det i skvallertidningarna och ser det på film – män som har många tjejer samtidigt och är riktiga players. Men vem tror du är lyckligast, en man som har ett stabilt förhållande med någon han verkligen älskar, där han får ovillkorlig kärlek, uppskattning och möjlighet att växa som person, eller en man som ljuger för alla tjejer han träffar, aldrig skapar någon djupare relation och som inte har någon att på riktigt dela sitt liv med? Och hur manligt är det förresten att inte våga öppna sig för en tjej man gillar?

9. Riktiga män är svartsjuka En av de farligaste och mest destruktiva myterna om manlighet är den att du som man ska vilja äga din kvinna, och reagera starkt och gärna aggressivt på allt som kan hota er tvåsamhet. En riktig man inser i verkligheten att man inte kan äga en annan människa och att kärlek och förhållanden handlar om ömsesidig respekt och välvilja.

10. Riktiga män gråter inte

Faktum är att de allra manligaste (och mest attraktiva) männen är de som är självsäkra nog att visa alla sina känslor, vare sig det handlar om stark attraktion, djup kärlek eller svartaste sorg. Att gråta och prata om dina känslor är bara ett tecken på att du vågar vara dig själv fullt ut – och vad skulle kunna vara mer manligt än så?

Ett avslutande ord om manlighet

Det jag ville säga med den här listan är att din manlighet inte ligger i hur väl du lever upp till samhällets normer och andras machoideal, utan din manlighet ligger i hur väl du följer dina egna ideal. Du äger din egen manlighet och det är ingenting som någon annan kan ta ifrån dig. Andra kommer alltid ha sina åsikter, men det är du som väljer om du vill låta dem påverka dig eller inte. Kommentera gärna om myter och föreställningar du själv stött på i ditt liv.