Ta kontakt & kvalificering, facebook eller nummer? | Läsarfråga

Fråga

Hej Viktor! Jag har ett litet problem. Jag har äntligen börjat gå fram till tjejer och har blivit hyfsat duktig på att få nummer/facebook av dem. Mitt problem är dock att jag har svårt att ta det vidare. Många av dom accepterar inte mina vänförfrågningar och svarar inte på mina sms/facebookmeddelanden. Jag vet inte riktigt vari problemet ligger. När ska man sms/adda dem på facebook? Finns det nån regel där? På samma dag när man får numret/namnet eller ska man helst vänta några dagar? Kan det vara så att jag har varit alldeles för ivrig i början. Brukar ju bara skriva väldigt allmänt till dem i början och fråga hur läget är etc.

Jag har också funderat på kvalificeringen. Kanske jag är jättedålig på det? På vilket sätt brukar du kvalificera tjejerna som du träffar? Eller måste man göra det? Helt ärligt talat så vet jag inte riktigt hur kvalificeringen går till. Kan du ge ett exempel?

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Jag kan berätta två små historier vad som hände mig häromdan. Jag satte mig bredvid en tjej på tåget och fick en väldigt bra kontakt med henne (tror jag, hon pillade på sig i håret hela tiden och log. Vi hade till och med samma intressen). Vi pratade (om allt mellan himmel och jord) ca 2 timmar tills hon var tvungen att hoppa av. Fick hennes nummer och namn ca en halvtimme innan hon hoppade av. Jag addade henne på facebook och skrev samtidigt ett meddelande, men nu har jag väntat i flera dagar och hon har inte acceptrerat min vänförfrågan =(.

Träffade en annan tjej på bussen och vi pratade ca 15 minuter. Tog hennes nummer och facebook. Addade henne, och hon accepterade vänförfrågan en dag efter bussresan. Hon svarar dock inte mina meddelanden som jag har skickat till henne via facebook =(.

Har du någon som helst aning om vad jag gör för fel? Är det nån moment som nybörjarna brukar göra fel? Detta är lite smått frustrerande, eftersom det var ett jättestort steg för mig att gå fram till tjejer och prata. När jag började få nummer av dem blev jag jätteglad, men när jag inte får nåt svar så blir jag ganska besviken.

Mvh W. Forsman

Svar från Dejtingcoachen

Tack för din fråga Forsman!

ta kontakt tjej kille kvalificering ringa sms facebookJag börjar med det du redan gör bra, du tar kontakt och frågar efter nummer vilket är fantastiskt bra jobbat – utan initiativ kommer man ingenstans. Du pratar också länge med tjejerna och lär känna dem bättre, sedan fortsätter du prata en stund efter att du tagit numret vilket visar att du är intresserad av henne för mer än numret. Antagligen gör du ännu fler bra saker som du bara inte nämnt.

En sak jag brukar försöka göra för att förbättra chanserna att relationen fortsätter är att säga hur jag tänker kontakta henne när vi byter nummer. På det sättet får man oftast veta när det går bra att ringa och tjejen kommer också förvänta sig och se fram emot din kontakt. Prioritera sms och telefon över facebook och andra alternativ, då både tjejer och killar oftast svarar snabbare på det förstnämnda och att det känns mer personligt.

Det kan också vara bra att bara kontakta henne på ett sätt i taget, så att du ger henne en chans att också ta lite initiativ. Annars blir det som att du ger henne högre status, då du alltid skickar två meddelanden och hon bara behöver svara med ett – vilket leder till att du får anstränga dig allt mer och mer för att få något tillbaka. Det är bättre att utgå ifrån att ni har lika status eller att du har högre status initialt.

Du kan också prata om vad ni ska hitta på när ni ses, ifall ni har något gemensamt intresse är det toppen, men att hitta något som ni båda vill göra. Det gör det hela mer “verkligt” för er båda och ökar chanserna att tjejen kommer vilja fortsätta bygga er relation.

Använd facebook som ett sista alternativ – ta det helst efter att ni träffats om dejten gick bra eller när ni har etablerat en god kontakt, om hon inte insisterar på facebook. Jag brukar också fråga efter facebook om tjejen verkligen inte vågar byta nummer,  det är bättre än ingenting. Det finns dock ett undantag när jag tycker att facebook kan vara bra och det är om ni träffats genom internet eller nätdejting – då kan facebook ibland ge en ärligare bild av vem den andra är då många (självklart) bara visar sin bästa sida på dejtingsidor.

Kvalificering innebär att du får den andra personen att kvalificera sig för dig, det gör så att personen får kämpa och anstränga sig för att vinna ditt gillande vilket gör att personen kommer värdera ditt gillande högre då den ansträngt sig mer för att få det.

Jag brukar personligen inte tänka på tekniska begrepp som kvalificering då jag strävar efter en stor äkthet i mina interaktioner. Dock så blir det ju ändå en naturlig del av en interaktion vare sig man tänker på det eller inte. Det som jag gör utan att tänka på det är ofta att jag kvalificerar tjejer genom att ge dem komplimanger för drag jag gillar hos dem, men framförallt drag jag vill se mer av. På det sättet så stärker jag de positiva egenskaperna hos tjejen och gör så att hon beter sig mer i linje med dem dragen samtidigt som hon omedvetet kvalificerar sig för mig genom att uppvisa de dragen och beteendena. Det som gör det så effektfullt är att du på detta sätt proaktivt kan se till att interaktionen rör sig mot en allt mer positiv riktning och det blir mycket mer givande för er båda.

Rent praktiskt gör jag detta genom att till exempel säga “Du verkar vara en trevlig tjej.” eller “Jag gillar verkligen hur glad och öppen du är!”. Det fungerar bäst när du ger ärliga komplimanger, då är det mycket lättare för tjejen att ta emot dem. Om du vill vara mer direkt i din kvalificering kan du till exempel flörta med henne genom att säga något i stil med “Och vad gör dig så speciell? *LE*”, det viktiga är att kalibrera frågan så att hon känner att den är berättigad och kvalificerar sig för dig, annars kan det slå tillbaka mot dig.

Med det sagt så vill jag också tillägga att du ofta inte har gjort något fel bara för att tjejen inte svarat, många tjejer känner sig osäkra på situationen och vet inte hur de ska hantera den och väljer då att fly. Någon annan kanske redan dejtar en kille och vill inte dejta flera samtidigt. Så var inte för hård mot dig själv, utan fortsätt att kämpa så kommer du tillslut hitta det du vill ha.