Så ger du bra komplimanger

Ge bra komplimangerBeröm och komplimanger är bland det mest kraftfulla verktyg som finns när det kommer till att få någon att gilla dig. Oavsett om du raggar på krogen eller flirtar med en söt tjej i kassan (eller för den delen, vill att någon du varit bekant med en längre tid ska få upp ögonen för dig) så kommer du oerhört långt med en riktigt bra komplimang. Men här kommer den kluriga biten, för hur ger man egentligen en sån?

Jag har en känsla av att vi svenskar inte direkt är världsbäst på att ge beröm och komplimanger. Kanske hänger det ihop med den härliga Jante-lagen (du ska inte tro att du är något) eller helt enkelt med vår inbundenhet och rädsla för att ta kontakt med främlingar (du vet, inte sätta sig bredvid någon på bussen om det finns tomma säten och så vidare).

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Hur som helst, det här ger faktiskt dig ett ordentligt guldläge till att bli någon som människor instinktivt gillar. Eftersom de flesta ärligt talat är ganska dåliga på att ge beröm och komplimanger på rätt sätt, kan du lätt sticka ut från mängden med dina komplimang-skills. För är det något människor älskar så är det att få uppmärksamhet och beröm. Ger du någon den positiva kicken som en fin komplimang ger, så kommer den personen automatiskt att tycka om dig mer. Simpel psykologi.

Men, och här finns ett stort MEN, det gäller att du ger komplimangen på rätt sätt för att den här fina effekten ska uppstå. Det finns nämligen många dåliga sätt att ge en komplimang, som snarare stjälper än hjälper dig att uppfattas som charmig och attraktiv. För att du verkligen ska förstå vad jag menar, kommer här ett par exempel:

Så ger du en dålig komplimang

Kommentera utseende på ett plumpt sätt

”Fan vilka snygga bröst du har!”
”Öjj, nice ass!”
”Du har så jävla sexig rumpa”

Det händer alltför ofta i samband med alkoholintag att killar får för sig att det en tjej allra helst vill höra är en kommentar om hur snygg rumpa, hur snygga bröst hon har eller hur sexig hon är. För full pott på dålig komplimang-skalan levereras kommenteraren dessutom tillsammans med en svordom, högt inför en hel grupp eller medan tjejen bara går förbi.

Ge en alltför generell komplimang

”Vad snygg du är!”
”Du är så rolig”
”Nu var du smart!”

I alla sammanhang är det svårt att få någon att verkligen tro på din komplimang om den är alltför generell. Visst är det kul att höra att man är snygg, smart eller rolig, men sådana allmänna uttryck rinner lätt av och kommer inte få dig att fastna i minnet som supercharmören.

Ge kritik efter berömmet

”Supersnygg klänning! Den skulle ha varit ännu finare i en ljusare färg”
”Du har så fint hår, du borde verkligen inte ha det uppsatt sådär”
”Dölj inte dina vackra bröst i en så ful behå”

Det kanske låter komiskt, men faktum är att alldeles för många har svårt för att ge beröm utan att direkt lägga på lite kritik efteråt. Och vad är det mottagaren minns då? Jo, kritiken såklart, som lämnar en dålig känsla i magen. Och det är ju det sista du är ute efter!

Okej, so far so good. Undviker du de här tre fallgroparna är du på god väg, men vad ska du göra istället då? Det ska jag tala om i den här eminenta listan:

Så ger du komplimanger så att tjejer kommer att älska dig (eller åtminstone tycka att du är supercharmig)

Var odelat positiv

När du pratar med en tjej du vill attrahera, se till att bara ge beröm och komplimanger, absolut ingen kritik, negativa påpekanden eller sarkastiska skämt.

Var specifik

Gör din komplimang trovärdig genom att vara specifik och peka ut exakt vad det är du gillar och varför.

”Jag älskar din klänning, färgen lyfter verkligen fram det gröna i dina ögon!”
”Du lyser upp hela rummet med ditt vackra leende! Jag kan inte bli annat än glad när jag ser dig!”
”Du är väldigt söt när du pratar, det märks verkligen att du brinner för det här. Dina ögon blir helt glittriga och det är omöjligt att inte smittas av din entusiasm!”
”Jag gillar att hänga med dig för att du är så smart, du kopplar väldigt snabbt och förstår komplexiteten i både små och stora frågor”

Var unik

Tänk lite utanför boxen och försök att hitta något unikt att ge en komplimang kring. En söt tjej får säkert ofta höra att hon är just söt, men kanske inte lika ofta att hon har fantastiskt snygga skor eller har ett oerhört härligt sinne för humor. Prova att ge komplimanger för hennes fräknar, tatueringar, smilegropar, örhängen, intellektuella resonemang och så vidare.

Var personlig

Försök gärna hitta något ni har gemensamt eller något som är speciellt med just henne och ge komplimanger kring det.

”Wow, har du level 70 i World of Warcraft, det är ju helt fantastiskt! Du är supergrym, jag känner mig hedrad att ens få prata med dig!”
”Hoppat fallskärm? Vad häftigt, vad modig du är! Jag är verkligen imponerad av dig!”
”Det är verkligen häftigt att du sitter i styrelsen, jag förstår att de valde dig som både har massor av erfarenhet och är bra på att skapa teamkänsla.”

Säg det som att du menar det (och mena det på riktigt)

När du ger en komplimang är det superviktigt att du verkligen menar den – det kommer att märkas på dig om du bara drar en inövad raggningsreplik. För att hon ska förstå att du menar vad du säger, titta henne i ögonen och sänk gärna tonläget något för att skapa intimitet er emellan. Var inte rädd för de stora orden, använd hellre uttryck som ”fantastiskt vackra ögon”, ”din klänning är helt magisk” eller ”jag älskar när dina smilegropar kommer fram” istället för ”fina ögon”, ”snygg klänning” eller ”sött leeende”.

När gav du senast en komplimang? Kommentera gärna!

Bildkällor: 1