3 utmaningar för att övervinna din blyghet

Utmaningar för blyghetDe flesta har någon gång, eller väldigt ofta, känt sig blyga i sociala sammanhang. Det kan vara på en fest där man förväntas mingla runt och göra sig bekant med de andra gästerna, när man börjar på ett nytt jobb och inte känner någon eller när man ska prata inför en grupp människor. Om du känner att din blyghet ibland stoppar dig från att göra det som du egentligen skulle vilja göra, som att prata med den där söta tjejen bredvid dig på bussen till exempel, så kommer här ett klockrent tips som kan hjälpa dig att övervinna din blyghet.

Blyghet är inte ett personlighetsdrag som inte går att göra något åt. Faktum är att blyghet fungerar precis som vilken rädsla eller fobi som helst, den går alltså alldeles utmärk att övervinna, något jag själv står som ett levande bevis för!

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Den grundläggande principen för att övervinna blyghet är den psykologiska principen habituering, som enkelt förklarat innebär en tillvänjning som gör att reaktionen på ett visst stimulus (som att prata med främlingar) avtar ju mer du utsätts för stimuluset i fråga. Med andra ord, vid habituering till nya situationer minskar reaktioner av rädsla och oro, eftersom du sakta men säkert vänjer dig vid den nya situationen.

Effektiv och säker habituering får du enklast på egen hand genom att ta små myrsteg utanför din bekvämlighetszon. Här är några utmaningar som kan hjälpa dig att ta de där myrstegen för att övervinna din blyghet:

Fråge-utmaningen

Denna utmaning passar särskilt dig som känner dig blyg inför att prata inför grupp. Utmana dig själv att ställa minst en fråga vid varje möte eller seminarium du går på. På så vis får du öva på att prata inför människor, men behöver bara säga en mening eller två, och dessutom vänds blickarna snabbt tillbaka till den som besvarar frågan. Självklart gäller myrstegsprincipen, får du kallsvettningar bara av att tänka på att prata inför 50 personer ska du börja med att ställa frågor vid tillfällen när ni kanske är fem personer närvarande. När du sen börjar känna dig bekväm med det är det dags att öka dosen!

Restaurang/Café-utmaningen

Nästa gång du gör ett restaurangbesök eller tar en fika, utmana dig själv att småprata med personalen. Fråga lite extra vad de rekommenderar just idag, lägg en kommentar om vädret, kommentera den snygga inredningen, berätta om att maten var god, kaffet är godast i stan här, eller liknande. Det bästa med att öva småprat med servicepersonal är att de i princip alltid är trevliga och lättsamma – och de får ju faktiskt betalt för att prata med dig!

Fest/Mingel-utmaningen

Om din blyghet gäller att ta kontakt och hålla en konversation med främlingar, utmana dig själv att börja prata med minst en person du inte känner sedan tidigare på varje fest eller mingeltillställning du är på. Känns det oerhört överväldigande, börja helt enkelt med att ställa frågor såsom “har du koll på klockan?” eller “ursäkta, vet du var toaletten är?”. När/om det känns som en baggis kan du sätta upp lite svårare utmaningar, som till exempel att prata med fler människor per kväll eller hålla en konversation med samma främling i minst tio minuter.

Kom ihåg, att helt övervinna blyghet är ingenting du gör i en handvändning. Men genom att hela tiden utmana dig själv att gå utanför din bekvämlighetszon och ta små myrsteg kommer du närmare ditt mål varje dag!

Bildkällor: 1