Prata med tjejer- bra frågor & tips för att lära känna

Denna artikel tar upp hur man pratar med tjejer, med syftet att lära känna varandra och bygga upp en relation, d.v.s. inte den lekfulla flörten eller hur man får kontakt med tjejer utan en mer personlig konversation. Ifall du är intresserad av att prata med killar istället har vi en guide för det här.

Det mesta här går självklart att använda för att prata med vem som helst – då det handlar om generella riktlinjer och tips för mänsklig kommunikation, men med denna artikel utgår jag främst från en killes perspektiv.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Steg 1: Så ställer du bra frågor för att lära känna tjejen

Prata med tjejer killar

Öppna frågor visar att du är intresserad av den du pratar med.

En fråga är ett utmärkt sätt att starta en konversation eller föra den i en ny riktning. För att frågan ska ha rätt effekt är det viktigt att det är en bra fråga, öppna frågor är ett sådant exempel – de kräver mer än ett ja/nej eller ett förutbestämt svar. De är som namnet antyder öppna för vad svaret än kan innehålla, det ger dig en inblick i vad tjejen tänker och känner.

Exempel på slutna och öppna frågor

Sluten fråga: Känns det bra? Vill du ha en röd eller blå bil? (Ger bara ett ja, nej eller förutbestämt svar.)

Öppen fråga: Hur känns det? Vilken färg vill du ha på bilen? (Ger möjlighet till ett mer beskrivande svar.)

En öppen fråga är dock inte en gratisbiljett till ett långt och givande svar, utan det kan ibland krävas lite uppmuntran eller en god spegling för att få mer än ett ”bra” till svar. Genom att ställa öppna frågor visar du att du är intresserad av tjejens svar, inte av att bekräfta dina förutfattade meningar om henne. Dessutom öppnar det upp samtalet och gör det mer ömsesidigt då både du som frågar och tjejen som svarar styr samtalet tillsammans. Det hjälper dig att verkligen lära känna och förstå tjejen.

Steg 2: Vad är en bra fråga?

Det viktigaste för att frågan ska leda till en bra konversation är dock att du själv är öppen och nyfiken på svaret – om du inte är det så rekommenderar jag dig inte dessa frågor då de kan få en tjej att öppna upp sig och sina känslor när du egentligen inte vill höra på det vilket kan såra henne eller döda samtalet om hon märker att du inte är intresserad.

Här kommer några tips på öppna frågor för dejting jag ofta ställer då det är saker jag är nyfiken på när jag träffar en tjej, de sista frågorna är dock lite mer privata så känn av om det är rätt tillfälle att ställa frågorna.

  • Hur har din dag varit?
  • Vad har du gjort idag?
  • Vad har du för sysselsättning?
  • Vad fick dig att välja *sysselsättningen*?
  • Vad brinner du för?
  • Vad har du för mål/drömmar i ditt liv?

Ett annat tips är att du ofta får samma fråga tillbaka, om det är något speciellt som du vill att hon ska veta om dig kan det vara en bra taktik att fråga henne om samma sak – så länge du också är intresserad av hennes svar.

 ”..De som inte använder den här metoden kan tvärtom uppfattas som konstiga…”

Steg 3. Vad speglingar är och hur du använder dem till din fördel

Självklart räcker det dock inte bara med frågor för att bli bra på att prata med tjejer. Därför kommer vi till nästa punkt – speglingar eller reflektioner. Det handlar om att spegla tjejens svar, man upprepar hur man tolkar hennes svar. Detta är ett av de mest kraftfulla verbala verktygen du har för att bygga rapport – samstämmighet med den du pratar med. Genom att ge din tolkning så kan tjejen bekräfta eller säga emot ifall du förstått henne eller inte vilket kommer leda samtalet vidare och bygga upp en ömsesidig förståelse mellan er. De som inte använder den här metoden kan tvärtom uppfattas som konstiga.

Exempel på speglingar när du pratar med tjejer

Tjej: Det är så himla mycket på gång just nu, jag vet inte riktigt var jag ska börja.

Bra frågor till tjejer/killar för att lära känna

Visa att du förstår den andre personen genom spegling.

Alternativ spegling: Du har många bollar i luften just nu (spegling med metafor)

Tjej:Jag ska träffa min familj sen ikväll *låter upprymd*

Spegling: Du ser verkligen fram emot det! (spegling av känslan – viktigt att du också låter lite upprymd när du säger det för att det inte ska låta krystat)

Tips för speglingar

Försök att få med minst en spegling till varje fråga du ställt – både för att visa att du förstår och för att det inte ska bli någon stel intervju av det hela. Fler speglingar är generellt bättre om du vill lära känna tjejen, men det är en konst att lära sig spegla bra, så börja träna med alla du konverserar med! Eller hitta en vän att träna med – ett tips kan vara att den ena berättar om ett problem och den andra speglar allting för att verkligen behärska färdigheten. Du vet att du är på rätt väg när den andre känner sig föstådd och du känner detsamma.

Steg 4. Vad är Empati – egentligen?

Empati definierades av Carl Rogers (1975) som att förstå någon annans tankar och känslor som om de vore dina egna. Som vi redan kommit in på så kan känslor vara väldigt viktiga när du pratar med tjejer, genom att spegla hennes känsla i en av dina reflektioner så kommer du inte bara föra konversationen vidare, men också visa att du förstår henne på en djupare nivå (hennes känslor). På det sättet ger du tjejen en känsla av att vara djupt förstådd (och du kommer också förstå tjejen på ett djupare plan när du behärskar färdigheten) vilket är en stor fördel för att fortsätta utveckla er relation. Det är också viktigt att veta att empati inte är medfött enligt den senaste forskningen och att man kan bli mer empatisk genom att träna upp sin empati1.

Steg 5. Därför är kroppspråket så viktigt

En annan viktig faktor för att prata med tjejer är ditt (och hennes) kroppsspråk. Kortfattat så är det viktigt att visa att du är intresserad och förstår med ditt kroppsspråk – vänd din kropp mot henne med en avslappnad och öppen hållning. Visa också att du hänger med när hon pratar genom att nicka eller ”humma för att visa att du lyssnar. Det gör att hon känner sig hörd och förbättrar er rapport. Det är kopplat till din empati genom att du inte bara speglar hennes känslor med dina ord, utan också med tonfall och melodi. Läs också 10 tips om kroppsspråk för att bli mer självsäker.

Steg 6. Pinsamma tystnader

Pinsamma tystnader blir först pinsamma om du känner att det är pinsamt. Det kommer bli tyst ibland och det är ok. Ofta kan det vara ett bra sätt att få tjejen att prata mer. Speciellt om du ställer en väldigt bra fråga eller spegling så krävs det ofta några sekunder för tjejen att bearbeta det – ge henne ordentligt med tid att svara istället för att ställa en ny fråga innan du fått ett svar.

Steg 7. Så hittar du likheter

Vi attraheras mest av personer lika oss själva enligt forskning i psykologin2. Det kan vara attityder, åsikter, intressen, beteenden, känslor, utseende, vikt, längd, personlighetsdrag, livssituation och mycket mer.

”…Det finns några fler viktiga saker att känna till som får de här teknikerna att bli mer effektiva…”

Så om du vill att ni ska komma bra överens – hitta likheterna och fokusera på det i er interaktion, men ge också olikheter och annat det utrymme det förtjänar. Att bara hålla med för att få ”pluspoäng” kommer lysa igenom, våga stå för dina olikheter, men häng inte upp dig på dem utan fokusera på det positiva – likheterna.

Relatera

Öppna frågor bra för att prata med en tjej eller kille

Relatering är viktigt för att stärka kemin mellan er.

Att relatera när man pratar med tjejer är en grundläggande färdighet för att hålla igång samtalet, bygga rapport och att på ett taktfullt sätt visa upp dina sidor. Du kan relatera till en likhet eller något du känner igen dig i som hon sagt, det kan vara allt från att ni har samma åsikt till att du känt en liknande känsla hon precis har beskrivit.

Exempel på relateringar

Tjej: Det tyckte jag var riktigt härligt, när jag satt med mina vänner och grillade på sommarkvällarna.

Relatering: Ja! Det påminner mig om när jag var ute och seglade med mina vänner förra sommaren…

Tjej: Jag gillar verkligen att se på film!

Relatering: Ja, det är så härligt att bara få uppleva en annan värld ibland.

Nu har du lärt dig de grundläggande teknikerna för att prata med tjejer. Jag ser fram emot att läsa dina frågor och funderingar i kommentarsfältet nedan!

1: Marangoni et al., (1995). Empathic accuracy in a clinically relevant setting. 
2:  Buss, (2003), The evolution of desire: Strategies of human mating.