Går blyghet att träna bort?

Fick precis in en fråga från en läsare som jag tyckte var väldigt intressant, så jag tänkte att jag publicerar frågan och mitt svar här på bloggen så att fler kan få ta del i ämnet och diskussionen om blyghet.

Här är frågan om blyghet:

”Hej Viktor!

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Jag har följt dina nyhetsbrev ett tag och jag har alltmer tyckt att din metod kan vara något för mig. När du skrev att du hade läst Spelet hajade jag till. Jag läste den också för några månader sedan. Precis som du tyckte jag illa om deras sätt att utnyttja andras dåliga självkänsla och tänkte att jag aldrig skulle kunna använda den metoden själv. Men precis som du tänkte jag att det finns vissa grunder i den som man skulle kunna använda som inspiration. Du har gjort just detta och skapat en egen metod! Skulle man kunna säga att du har blivit en ”snäll” RGE:are?

Efter detta tänker jag att du och jag nog är väldigt lika. Och det är bra för då är det lättare för mig att tro att även jag skulle kunna lyckas med det som du har gjort. Det du lär ut är ju en form av KBT med stark betoning på beteende. I detta sammanhang vill jag fråga dig hur du ser på en sak. Jag vet att du är beteendevetare och då har du läst en hel del psykologi(?). Förmodligen vet du allt om följande: Det vi kallar blyghet har ju en orsak. Tvärtemot vad många tror är det inte en del av någons personlighet utan ett (maladaptivt) beteende. Beteendet grundar sig i föreställningar vi har om oss själva. Eftersom vi föds helt utan föreställningar om oss själva måste dessa vara inlärda. Vi lär in dem under tidig barndom.

Även om man kan lära sig ett nytt sätt att bete sig, exempelvis att ta kontakt med personer man är attraherad av, kommer ju de inlärda föreställningarna att finnas kvar. Hur ser du på detta?

Jag vill här betona att ovanstående inte alls är menat som kritik av din metod. Jag är övertygad om att det du gör är något gott och att det är till stor hjälp för många. Dessutom har jag bestämt mig för att pröva det själv och det säger väl allt. Jag tycker bara att det är intressant att vidga perspektivet.”

Mitt svar:

Precis som att inlärda beteenden går att träna bort så skulle jag säga att inlärda föreställningar också går att träna bort. Om det är väldigt djupt rotade föreställningar kan det ju däremot kräva väldigt mycket mer träning för att förändra och byta ut dem. Men det går. Det vet jag själv eftersom jag själv kände mig väldigt oattraktiv som tonåring, men gradvis blev det bättre och bättre och jag kände mig mer attraktiv. Dock är det ingen snabb process, utan en gradvis process som kan ta allt från månader till år.

Angående blyghet så skulle jag säga att själva blygheten går att träna bort inom några månader för de flesta om den inte är allt för stark, genom att ständigt utmana sig själv att agera på det sätt man vill agera på. Andra personer kommer se dig som en väldigt framåt person om du kommer fram och pratar med dem, men till en början kommer du kanske fortfarande känna dig blyg. Långsamt suddas dock också den känslan av blyghet bort i takt med att du fortsätter att bete dig oblygt inför andra, för att tillslut bara vara ett minne av hur du var som person förut.

Angående RGE så vet jag faktiskt inte vad det är, men min metod går ut på att bygga attraktion genom att vara sig själv, kort sagt. Så på det sättet skulle man kunna kalla det för en snäll metod. Att ljuga och manipulera leder en bara in på fel bana mot att utvecklas till något man egentligen inte vill vara.

Sedan finns det också faktorer som inte går att ändra på i lika stor grad, som ens personlighet, eller egentligen något ännu djupare – vi skulle kunna kalla det för din personlighets byggstenar. Där ingår saker som hur lätt din hjärna har för att stimuleras (och överstimuleras), där en person som lätt blir överstimulerad i sociala situationer förmodligen alltid kommer föredra mindre sociala tilldragelser och ensamhet över stora fester. Jag är själv en av dem personerna. Dock vet jag att även detta går att påverka, ett tag när jag var som mest aktiv i min utveckling och gick ut på nattklubb 4-7 gånger i veckan så började jag faktiskt att älska stora fester. Jag var som fisken i vattnet på favoritklubbarna och vågade göra saker jag aldrig trodde jag kunnat förut. Det var som att min hjärna ”härdades” för det som jag till en början tyckte var läskigt och obehagligt.

Här har jag också skrivit ner några utmaningar för att övervinna din blyghet.

Avslutning

Ser du dig själv som blyg eller har du någon gång varit blyg? Kommentera gärna med era tankar!

Bildkällor: 1