Hur man inleder en konversation

Hur man inleder en konversationTycker du att det är svårt att inleda en konversation med någon, och kanske särskilt med en söt tjej? I denna artikel får du konkreta tips och råd på vad du kan säga för att starta en avslappnad konversation med i stort sett vem som helst.

Många kan tycka att småprat, eller kallprat som man också kallar det, känns svårt eller rent av meningslöst. Jag brukade känna samma sak, tills jag läste om en studie där forskare från Boston kommit fram till att småpratet i princip är nödvändigt för att kunna skapa en meningsfull konversation med någon. Det är nämligen så att medan vi kallpratar med någon jobbar vårt undermedvetna på högvarv för att skapa en bild av den andre personen, och det är först när vi har format en något sånär klar bild som vi kan slappna av i konversationen och lära känna varandra ordentligt.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Därför spelar det faktiskt ingen större roll vad du säger när du inleder en konversation, så sluta fila på den perfekta öppningsfrasen och se till att börja småprata med tjejen som intresserar dig!

Så inleder du en konversation med småprat

Jag brukar använda samma enkla frågor varje gång när jag precis har träffat någon eller blivit presenterad för någon, för att komma igång med en konversation. De här frågorna är generella och kan vara bra att lära sig utantill, så att du när som helst kan plocka fram dem ur bakfickan och skapa ett avslappnat samtal med någon inte träffat förut. På så sätt behöver du aldrig mer känna dig orolig för att inte ha någonting att säga när du träffar nya personer!

3 principer för att starta en konversation

  1. Ställ enkla, öppna frågor.
  2. Var genuint intresserad och ställ följfrågor.
  3. Under konversationen, dela med dig ungefär lika mycket som den andre personen – se till att det inte känns som en intervju där du matar på med nya frågor hela tiden.

6 enkla frågor du kan använda för att starta en konversation

Här kommer de sex enkla frågor som jag brukar använda, och som även du kan ställa till vem som helst för att starta en konversation:

1. ”Hej, Viktor. *skakar hand* Hur är läget?”
(Byt ut Viktor mot ditt eget namn, om du inte vill förvirra människor. Handskakningen är ett bra första steg mot att skapa fysisk kontakt, så skippa inte den!)

De flesta svarar då någonting i stil med ”bra, själv då?”. Detta är rena artighetsfraser och brukar vara över på några sekunder. Det är efter detta som det riktigt intressanta börjar! Jag går då vidare och ställer någon eller alla av de resterande frågorna.

2. ”Hur känner du … (personen som presenterade dig/värden för eventet)?”

alternativt

”Hur kommer det sig att du är här?”

  • Om hen då säger att hen känner någon via jobb eller studier, frågar jag vad hen jobbar med eller pluggar. När hen berättat det frågar jag vad hen gör/pluggar mer exakt och vad hen tycker om det.
  • Om hen lärt känna någon via ett event, frågar jag vidare kring eventet, vad det var för något och vad hen tyckte om det.
  • Om hen är barndomsvän med någon brukar jag oftast fråga var de växte upp, eller helt enkelt gå vidare med någon av mina andra frågor.

3. ”Var bor du?”

alternativt

”Var kommer du i från?”

  • Om hen kommer från/bor i samma stad frågar jag vilken del av stan hen bor i och vad hen tycker om att bo just där.
  • Om hen kommer från/bor i någon annan stad, frågar jag hur det är att bo där och ställer följdfrågor kring det.

Generellt sett har de flesta mycket att prata om när det gäller var och hur man bor, samtidigt som det är ett neutralt ämne som passar väldigt bra för småprat. Tips på följdfrågor kring boende kan vara ”bor du i bostadsrätt eller hyresrätt?”, ”hur fick du din lägenhet?”, ”hur kommer det sig att du valt att bo i just den staden/stadsdelen?”, ”trivs du i området?” (om hen inte trivs – ”var skulle du helst vilja bo?”).

4. Jobbar du, eller pluggar?

Många säger att man inte ska prata jobb när man träffar nya människor, och jag håller med om att man inte borde fastna i jobbsnack. Men det är verkligen hjälpsamt att veta vad personen man pratar med har för sysselsättning, och det är dessutom ofta enkelt för er båda att prata om.

Om hen är arbetslös brukar jag säga något uppmuntrande så att det inte blir negativ stämning, till exempel kan jag lite skämtsamt säga ”härligt, sovmorgon varje dag!” med ett stort leende. Därefter frågar jag snabbt om hen har någon hobby eller intresse (som hen nu kan ägna hela dagarna åt) och så pratar vi vidare om det.

När vi har pratat lite kort om våra jobb/studier är det enkelt att byta ämne genom att fråga…

5. ”Har du fullt upp eller blir det någon ledighet i sommar/till jul/påsk)?”

När man pratar om jobb eller studier känns den här frågan helt naturlig, även om den kan låta lite konstig när man läser den. Men faktum är att det är min absoluta favoritfråga, för den leder in på nästa fråga som alltid är intressant att få svar på…

6. ”Hur spenderar du helst din ledighet?”

alternativt

”Vad gör du helst på semestern?”

Med den här frågan får du reda på vilka intressen och hobbies hen har och vart hen gillar att resa. Hen kommer definitivt tycka om att prata om ämnet och här har du ett utmärkt tillfälle att hitta gemensamma intressen och likheter. Ställ följdfrågor i stil med ”hur funkar det?”, ”hur gör du det?” och ”hur kommer det sig att du började med det?”

Om ni hittar något gemensamt, att ni till exempel båda älskar Paris, har tågluffat i Asien, delar samma intresse för hårdrock eller obskyra novellsamlingar, så kan ni definitivt prata om det ämnet lika avslappnat som när du pratar med en nära vän. Bra jobbat! Du har nu klarat dig igenom kallpratet och kommit till nästa nivå i konversationen.

Så inleder du en konversation när det inte är förväntat att ni ska börja prata

Om du ser eller träffar på en person i en situation där det inte nödvändigtvis är förväntat att ni ska börja prata, till exempel i lunchkön, på tåget eller på krogen, behöver du inleda småpratet med någonting relaterat till situationen. Att plötsligt presentera sig och börja ställa personliga frågor kan lätt framstå som creepy, däremot funkar det superbra så länge du har brutit isen först med neutrala, opersonliga frågor.

Mitt tips här är att verkligen använda situationen och det du på riktigt tänker på just nu. Du behöver inte tänka ut något supersmart eller intressant att säga, det enda du behöver göra är att bryta isen och skapa kontakt för att sen kunna gå vidare och ställa mer personliga frågor.

Så, fråga helt enkelt något som känns naturligt i stunden. Om vi tar en exempelsituation där du sitter på ett tåg och mittemot dig sitter en söt tjej, kan du helt enkelt fråga;
”Vet du när vi är framme i Göteborg?” (om ni sitter på ett tåg mot Göteborg. I alla andra fall blir det en mycket märklig fråga att ställa.)

eller

”Hörde du om serveringsvagnen har öppnat än?” (efter att tågvärden mumlat något i högtalarna)

eller

”De har verkligen inte snålat på värmen, eller hur?”

Nu har du skapat en första kontakt och det kommer kännas naturligt för er båda att forsätta småprata, så se till att rikta fokus på personen genom att till exempel fråga;

”Vart är du på väg?”

alternativt

”Är du på väg hem eller bort?”

Efter den här lilla uppvärmningen kan du gå vidare till standardfrågorna ovan, exempelvis
”Var bor du?” eller ”Jobbar du eller pluggar?”. Innan du gör det, presentera dig gärna så att ni inte hamnar i ett långt samtal och du inser på slutet att du inte har någon aning om vad personen heter. Och samma sak gäller här, skaka hand så att du får till den där första fysiska kontakten!

Nu har du fått mina bästa tips på hur jag brukar inleda en konversation med enkelt kallprat. Som alltid ger övning färdighet, så ut och träna på dessa frågor så fort du får tillfälle! Kom ihåg att du inte behöver ställa dem i ”rätt” ordning, men försök att lära dig dem utantill så att du alltid kan dra fram dem så fort du vill börja prata med någon intressant person.