15 bra samtalsämnen och frågor för dejting

Bra samtalsämnen och frågor för dejting
Dagen D är här och det är dags för dejt! Men vad ska ni prata om? Vid all form av dejting är det viktigt att ställa frågor, det visar både att du är intresserad och ger dig en chans att skapa en bild av tjejen du träffar. Med en repertoar av intressanta frågor kan du styra samtalet så att det blir spännande och roligt för er båda, och på kort tid kan ni på så sätt komma förbi det intetsägande ”jaha, vad jobbar du med”-snacket. Här får du 15 tips på bra frågor att ställa och samtalsämnen som du kan prata om med din nästa dejt. Använd de du gillar, omformulera dem på ditt eget sätt eller inspireras och hitta på egna!

1. Vad gör du när du inte jobbar/pluggar?
De allra flesta människor har intressanta hobbys, spännande intressen eller mysiga fritidsaktiviteter som det kan krävas lite grävande för att få höra berättelser om. Att prata om vad man gör på helgerna, om man brukar hitta på något särskilt med sina vänner eller om man är med i någon förening är ofta ett lättsamt samtalsämne och dessutom ett bra sätt för att ta reda på om ni har liknande intressen.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

2. Gillar du att resa? Vilket är ditt dröm-resemål?
Om ni båda gillar att resa kommer ni med all säkerhet kunna spendera hela dejten med att prata reseminnen och tipsa varandra om obskyra resemål. Om inte så kan ni drömma er bort tillsammans dit ni allra helst skulle vilja resa just nu. En bra följdfråga kan vara ”Om du fick bo vart som helst i världen, var skulle du vilja bo då?”. Om du vill skapa en mer intim och flörtig stämning kan du ställa frågan i stil med ”Om jag skulle bjuda med dig på en resa i morgon, vart skulle du vilja åka?”.

3. Vad drömmer du om att göra?
Prata gärna drömmar, mål och visioner, det ger dejten en härligt upprymd stämning av att allt är möjligt. Den här frågan är extra bra att ställa om tjejen till exempel visar sig vara missnöjd med sitt jobb, för att på ett smidigt sätt komma ur ett negativt samtalsämne.

5. Om du vann 10 miljoner i morgon och var tvungen att spendera dem direkt, vad skulle du göra?
Denna fråga skapar en positiv stämning och beroende på vad tjejen svarar märker du relativt bra vad hon värderar och tycker är viktigt i livet. Det ger även dig en chans att visa vilka värderingar du har, eftersom du nästan garanterat kommer att få samma fråga tillbaka.

4. Om du skulle vara ett djur, vilket skulle det vara, och varför?
En lite fånig men charmerande fråga som visar på lekfullhet samtidigt som du kommer att få reda på vilka starka egenskaper tjejen ser hos sig själv, utan att fråga rakt ut.

5. Var och hur är du uppväxt?
Att fråga om tjejens bakgrund visar att du är genuint intresserad av henne som person och att du vill veta mer om henne helt enkelt. Om ni dessutom har något gemensamt kring uppväxtort eller familjeförhållanden skapar samtalsämnet enkelt en känsla av samhörighet.

6. Vad tycker du är viktigt i ett förhållande?
Frågor kring relationer visar att du är ute efter något seriöst och ger dig en chans att se om era värderingar stämmer överens tidigt i dejtingen.

7. Vad gillar du för sorts filmer eller tv-serier?
Ett bra sätt att hitta likheter  är frågor om vilken sorts kultur tjejen gillar. Fråga även om musik, teater etcetera och håll kvar vid ämnet när du hittar något ni båda gillar.

8. Tror du på gud?
För många kan det vara viktigt att man delar trosuppfattning, och då är det en viktig fråga att ta upp relativt tidigt. Om inte så leder frågor kring vad man tror på oftast till intressanta diskussioner och en känsla av djup i samtalet.

9. Tror du på kärlek vid första ögonkastet?
Apropå tro, denna fråga visar ganska tydligt om tjejen är romantiskt lagd eller inte. Dessutom är det ett enkelt sätt att få henne att undermedvetet associera dig med kärlek och romantik.

10. Om du fick byta plats med en person för en dag, vem skulle det vara och vad skulle du göra?
En spännande fråga som ger dig chans att se vilken sorts person tjejen gärna skulle vilja vara, och därmed vilka egenskaper hon värderar högt. Ställd på ett mer lekfullt sätt kan du även få ett kreativt och mer lättsamt svar, vilket också är bra.

11.  Om du fick drömma fritt, hur skulle en perfekt dag i ditt liv se ut?
I likhet med byta plats-frågan skvallrar svaret på denna fråga om vilket sorts liv tjejen egentligen drömmer om att leva. Förhoppningsvis överensstämmer hennes drömmar med dina – och om inte, är hon då en tjej för dig?

12. Är du introvert eller extrovert?
Det här är en intressant fråga där ni kommer in mer på vilken slags personlighet ni har. Om du eller dejten inte känner till begreppen kan du istället fråga ”Trivs du bäst när du är ensam eller umgås med en liten grupp människor eller trivs du bäst bland mycket folk omkring dig?”. Du kan även ställa följdfrågor i stil med ”om du går på fest, är du den som sitter och pratar med samma personer i princip hela kvällen, eller minglar du runt med alla?”. Oavsett om ni visar sig ha likartad personlighet eller är helt olika skapar det ofta en spännande diskussion kring hur man funkar som person. Visar det sig att ni är olika så kan man ofta skämta lite om sina olikheter – men dröj dig inte kvar vid ämnet utan försök att hitta något annat som ni har gemensamt.

13. Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
Den här frågan funkar likadant som introvert-extrovert-frågan, att ni börjar prata om hur ni fungerar som människor. Även kring den här frågan kan man dela många igenkännande historier, eller att man får dela med sig av den helt andra sidan av skalan.

14. Var du duktig i skolan? Gillar du att plugga eller är du mer praktiskt lagd?
Även denna fråga handlar till viss del om vilken personlighet man har, men är även en bra fråga eftersom alla ju har gått i skolan och på så vis är det garanterat att din dejt har erfarenheter av ämnet. Om du vill kan du fråga vidare kring vilket ämne i skolan hon tyckte var roligast (och varför), om hon hade någon favoritlärare och så vidare. Du kan även fråga vidare kring vilken sorts skola hon skulle vilja att hennes barn ska gå i – om du är ute efter en seriös relation kan du redan här få en känsla av hur mycket och vad hon tänkt kring barn och barnuppfostran.

15. Hur var du som barn? Hur var din tonårstid?
Att prata om hur man var som barn/ungdom skapar enkelt en känsla av att man känner varandra, eftersom det oftast inte är sånt man pratar om med ytliga bekanta. Du kan lätt komma in på ämnet genom att först börja prata om skolan och därifrån leda in frågorna på till exempel om hon var populär i klassen eller inte. Här får du också en chans att berätta om någon eventuell jobbig period i ditt liv, vilket ökar den intima känslan er emellan. Att visa dig mänsklig och sårbar är absolut inte dåligt, snarare tvärtom. Kom däremot ihåg att behålla en positiv stämning genom att relativt snabbt skifta fokus till tjejen eller genom att berätta om hur det som var jobbigt har stärkt eller utvecklat dig som person. Att i ett tidigt skede i relationen börja ösa ur sig negativa erfarenheter är tyvärr inte särskilt attraktivt. Sådant har man vänner (eller terapeuter/psykologer/coacher) till!

Tre viktiga saker att tänka på för att skapa ett bra dejtingsamtal:

  • Var närvarande. Tänk dig att du och din dejt sitter i en osynlig bubbla, och din uppmärksamhet är helt och fullt på det som händer inuti bubblan. Allt utanför är helt oviktigt, just nu.
  • Ställ bara frågor som du är genuint nyfiken att höra svaren på.
  • Leta efter likheter och fortsätt prata om saker som ni har gemensamt. Om ni pratar om hur fantastiskt kul det är att backpacka i Thailand (eftersom ni båda gjort det) under hela dejten spelar det ingen som helst roll, det viktigaste är att ni har trevligt och har skapat en form av gemensamt band mellan er.

Tips på följdfrågor för att få längre och fördjupade svar på dina frågor
Ett ”Åh, spännande, berätta mer!” funkar alltid men bör kanske inte upprepas alltför många gånger under samma samtal. Då kan du variera med de här frågorna:
”Hur kommer det sig?”
”På vilket sätt då?”
”Varför då?”
”Hur länge har du …?” (velat göra det där, gillat den där grejen, bott i den staden och så vidare)

Tips på följdfrågor som skapar positivitet och en djupare diskussion
Som vi tidigare nämnt är det viktigt att hålla konversationen positiv, eftersom positivitet har visat sig vara en av de viktigaste egenskaperna för att människor ska tycka om en i början av en relation. Om ni kommer in på mer djupa och allvarliga ämnen ska du självklart inte börja skämta och prata om annat, men försök att åtminstone få in samtalet på lösningar snarare än att gräva djupare i problemet. Några följdfrågor du kan ha i backfickan är till exempel ”hur skulle du vilja att det var?” och ”vad skulle du kunna göra åt saken?”.

Uppgift

Hitta på en egen fråga eller ett samtalsämne som du skulle tycka var intressant eller roligt att prata om med din dejt och skriv ner det som en kommentar här nedan. På det sättet blir det lättare att komma ihåg när du väl behöver det.

Bildkällor: 1