Så gör du första dejten så bra som möjligt

Gör första dejten braDen första dejten kan för många vara en hård prövning, och för lika många kan den till och med vara mardrömslik. Man kan förbereda sig till max, lära sig experternas bästa tips och bygga upp starka positiva bilder om sig själv, men du kommer i alla fall inte komma undan den där läskiga första dejten om är trött på att vara singel. Det finns emellertid några tips för att vända det negativa till din fördel – den där första-dejten-skräcken behöver inte längre avgöra hur din dejt kommer att sluta, och du behöver inte längre lämna en dejt med skamglödande kinder.

Utnyttja nervositetens stärkande egenskaper

När vi tänker på nervositeten kopplar vi lätt ihop den med någonting negativt; du vet – det rusande hjärtat och fjärilarna i magen. Att vara nervös är någonting vi hela tiden försöker motverka. Vi försöker vara så stabila och neutrala det går för att lättare kunna tänka klart

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

Men är det alltid negativt att vara nervös? Behöver det verkligen vara någonting som sätter käppar i hjulet för oss?

Man har genom diverse studier kunnat bevisa sambandet mellan nervositet och prestation, men det som gör detta faktum så intressant är att i flera av studierna har man sett att endast de som gjordes medvetna om nervositeten kunde dra nytta av den. De testpersonerna som aldrig fick höra det sägas antog alltså innerst inne att nervositeten var någonting dåligt. Detta visar tydligt att du kan använda nervositeten för skärpa ditt sinne och förbättra din prestation.

Så länge du är medveten om det i stundens hetta

Sambandet mellan rädsla och attraktion

Studier har visat att det finns ett klart samband mellan rädsla och attraktion. Till en början kan det låta helkonstigt, men om vi för ett ögonblick tittar närmare på det; nervositet, attraktion, upphetsning och rädsla – det är känslor som rent fysiskt inte skiljer sig mycket åt. Det rusande hjärtat och fjärilarna i magen passar in på samtliga punkter här. Någonting som dessutom har visat sig vara ett faktum är att om man gör läskiga aktiviteter under en dejt lindras nervositeten. Förloppet kan tyckas självklart då rädsla i sig är en väldigt stark känsla. Skräck kan liknas vid en förstärkt variant av nervositet som lyfter fokus från den faktiska situationen till den aktivitet som utförs.

Samtidigt har man genom diverse studier kunnat visa upp ett samband mellan spänningen som genereras vid läskiga aktiviteter och en attraktion mellan ett dejtande par. Forskarna menar att de fysiska funktionerna i känslorna spänning och attraktion ligger så oerhört nära varandra att kroppen ofta inte kan urskilja någon skillnad. Kroppen kan alltså uppfatta denna spänning som attraktion, och på sätt “luras” din dejtingpartner till att känna attraktion för dig.

Naturligtvis håller inte denna “konstgjorda” attraktion i längden, men den kan mycket väl användas för att riva de första murarna av blygsamhet och nervositet som ofta förstenar den första dejten.

Vem vet – kanske växer en relation fram ur spänningen?

Kraften i de oförutsedda frågorna

Många har säkert upplevt att en första dejt mer eller mindre kan uppfattas som en arbetsintervju. Frågeställningarna ställs som om de skulle vara upplästa ur ett formulär, och dejten riskerar att bli alldeles trist och olustig.

Om du istället försöker punktmarkera de där frågorna som din dejtingpartner inte är beredd på – de där frågorna som får en att haja till och undra vad som hände.

En studie som utfördes av den amerikanska dejtingsidan OkCupid – där över 30.000 par stod som testobjekt – kunde man finna ett samband i tre annorlunda frågor där de som svarade reagerade på samma sätt, och som dessutom ledde till en vidare utvecklad relation.

• Vilka skräckfilmer tycker du om?
• Har du någonsin varit ute och rest på egen hand?
• Vore det inte roligt att göra sig av med allt man äger och ge oss ut för att bo på en segelbåt?

Lägg märke till att vi dessa tre frågor pekar tillsamman åt ett håll – mot en fråga som aldrig ställs rakt ut.

Är du öppensinnad?

Avslutningsvis

Vi vet att en första dejt kan vara påfrestande. Det du kan göra är helt enkelt att försöka vända de negativa sakerna till någonting livfullt och positivt och gå in i situationer med ett öppet sinne. Att ha ett öppet sinne inför en första dejt är alltid ett plus då det öppna sinnet är något av det mest attraktionsbildande som finns.

Att våga är att vinna, och att våga innebär emellanåt att du kommer hamna i mindre bekväma situationer. Men låt inte nederlagen kontrollera dig. Världen en stor plats, full av liv och orörd mark som bara väntar på att bli upptäckt, och det finns hundratals – kanske tusentals – vägar att gå utan att för den delen ha upplevt allt. Låt dig inte fällas av nederlagen. Låt svagheterna bli styrkor, och du kommer att inse hur stor världen.

Och framför allt hur lättillgänglig den är.

Bildkällor: 1