3 dejter och varför du ska undvika en av dem

Dejter - fikadejtEn dejt kan se ut på många olika sätt, beroende på var ni befinner er och vad ni gör under dejten. Här kommer min analys av tre olika sorters dejter, och anledningen till varför du bör undvika en av dem.

Action-dejt

Få saker på en dejt skapar samhörighet som en häftig och annorlunda upplevelse. Låt dejten bli ett (av förhoppningsvis många!) gemensamt minne och hitta på något kul och fartfyllt ihop, som till exempel att besöka en nöjespark, spela frisbeegolf, flyga luftballong eller ta en tur runt stan på segway. Du kan även utmana din dejt på någon sport, eller testa något ingen av er provat förut, såsom windsurfing, golf eller klättring.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

På action-dejten ligger fokus på upplevelsen och för de allra flesta skapar en häftig och rolig upplevelse mycket positiva känslor – precis vad du önskar att din dejt ska förknippa med dig! På en aktivitsfylld dejt kan du på ett naturligt sätt vara lekfull och spontan, och det är lätt att komma på saker att säga eftersom du alltid kan börja prata om vad ni upplever just nu. Med fokus på aktiviteten behöver ni inte heller prata konstant vilket ofta känns skönt och avslappnat. Många aktiviteter erbjuder även ypperliga naturliga tillfällen till kroppskontakt, allt från enkla high five’s när någon av er klarar en utmaning till att hålla handen i spökhuset på nöjesfältet.

Pratdejt (vanligen en fikadejt)

Förmodligen den mest vanliga formen av dejt är pratdejten, där ni helt enkelt lägger fokus på att intellektuellt lära känna varandra i ett nyfiket samtal. En pratdejt kan till exempel bestå av en trevlig middag på restaurang, en mysig fika på ett café eller en promenad i en vacker park. Pratdejten kan kännas lite formell (särskilt om ni sitter mitt emot varandra och samtalet inte riktigt flyter på utan du får ställa mycket frågor – varning för ”jobbintervju-feeling!”) och om inte fikan eller promenaden uttalat är en dejt med romantiska intentioner kan det mycket väl hända att tjejen du bjuder på fika inte riktigt vet om du bara vill vara kompis eller om du faktiskt flirtar med henne.

Intim dejt

En intim dejt kan till exempel vara att du bjuder hem din dejt på filmkväll, fredagsmys eller söndagsseriemaraton. Det viktiga är att ni får vara i fred och att det känns privat, så att ni kan lägga fokus på närheten mellan er, både emotionellt och fysiskt. En intim dejt kan leda till allt från nära, djupa samtal om sådant man vanligtvis inte pratar om över en fika till härligt hångel eller hett sex på vardagsrumsgolvet.

En intim dejt förutsätter naturligtvis att du känner dig trygg med din dejtpartner och att hon känner sig trygg med dig! Denna sortens dejt passar förmodligen bäst om ni har setts några gånger förut, har gemensamma vänner eller om ni har haft mycket kontakt innan första dejten.

Nu har vi pratat om tre olika sorters dejter, kan du gissa vilken du bör undvika till varje pris om det finns möjlighet att ha en annan slags dejt?

Svaret är: pratdejten

”Men vad nu, är inte poängen med en dejt att man ska lära känna varandra?!” Jo självklart, men här kommer tre bra anledningar till varför du bör undvika pratdejten:

1. När fokuset ligger på att hålla en ständigt flödande konversation för att undvika pinsam tystnad kan det lätt kännas som en pressad situation, vilket är allt annat än upplagt för en lyckad dejt. Istället för spontan och lekfull riskerar dejten att kännas konstlad och nervös.

2. Att träffas på en lugn plats som ett café skapar sällan särskilt starka känslor – det tenderar mer att bli ännu ett ”trevligt samtal”, vilket är det sista du vill ha om du vill bygga attraktion. Trevligt har man med sina kollegor och vänner, du vill ju skapa spänning, entusiasm och attraktion.

3. Under en pratdejt är det ofta väldigt svårt att skapa någon naturlig kroppskontakt, särskilt om ni sitter med ett helt bord emellan er. Att gå från ett helt vanligt samtal till att ni ska röra vid varandra är helt enkelt ganska svårt, såväl praktiskt som emotionellt.

Så nästa gång du bjuder någon på dejt, se till att det blir en action-dejt eller en intim dejt, så ökar du chanserna dramatiskt för att heta känslor ska uppstå mellan er!

Bildkällor: 1