9 tips om hur man skriver första meddelandet på nätet

Skriva första meddelandet på nätetVisste du att chansen att få svar från tjejer på dejtingsajter beror till stor del på vad du skriver och hur du uttrycker dig i ditt första meddelande? Missa inte drömtjejen för att du hasplar ur dig ett standardmeddelande, utan lär dig allt om vad som funkar och inte funkar i denna artikel.

Så, vad är det egentligen som fungerar när man hör av sig till tjejer på dejtingsajter?

500 000 första meddelanden på nätet analyserades nyligen av dejtingsajten Okcupid, för att undersöka vad man ska undvika och vad man ska skriva för att få svar och i sin tur fler dejter. Här kommer sammanfattningen av deras resultat som 5 enkla tips!
1. Stava ordentligt
Använd inte förkortningar och se till att du använder bra grammatik och stavar rätt. Dålig grammatik, felstavningar, särskrivningar eller internetförkortningar kan minska antalet svar du får från 30% med ett standardmeddelande ner till 5% enligt undersökningen. Det är 6 gånger färre svar för en sån enkel grej. Använd en ordbehandlare med stavningskontroll ifall du har svårt för stavning, det kommer löna sig.

Vad är du för typ av övertänkare?

Gör det här testet och få en skräddarsydd rapport baserad på din unika personlighet och dina mål. Börja förbättra ditt självförtroende, dina konversationer och din förmåga att skaffa vänner - på under en timme.

2. Undvik komplimanger på utseendet
Första meddelanden med ord som sexig, vacker, snygg och söt får färre svar än genomsnittet i undersökningen, där sexig får knappt hälften så många svar. Som motvikt får du fler svar av att använda komplimanger som inte rör utseendet, exempelvis cool, fascinerande eller ”det är trevligt att”.

3. Använd en ovanlig hälsningsfras
”Hej” är förmodligen det vanligaste och tråkigaste du kan skriva, se till att sticka ut genom att säga något mer ovanligt och personligt. I den amerikanska undersökningen fick till exempel ”how’s it going” eller ”howdy” mer än dubbelt så många svar som ”hello” eller ”hi”. Våga experimentera lite för att hitta något som fungerar för dig och passar med din personlighet!

4. Ta upp specifika intressen
Första meddelanden som innehöll ”zombie”, ”vegetarian” eller ”metal” är exempel som får ett högre antal svar än genomsnittet i undersökningen. Så istället för att skriva att du gillar film i ditt första meddelande, skriv om vilken sorts film du gillar. Ju mer specifik du är, ju enklare och mer intressant blir det att relatera tillbaka för den som svarar.

5. Visa att du är intresserad av den andra som person och att du läst deras profil
Fraser som ”du nämnde”, ”nyfiken på”, ”bra smak”, ”märkte att” och liknande är väldigt effektiva för att knyta an till något tjejen eller killen har skrivit i sin profil eller som syns på profilbilden. Det får personen att känna sig speciell och uppskattad, vilket kommer öka intresset för dig. Det ger ungefär 50% fler svar om du visar ditt intresse på det här sättet. Försök alltid att relatera till vad de skrivit om sig själva i ditt första meddelande.

6. Undvik ironi och sarkasm
Ironi kan vara en väldigt rolig slags humor man använder med vänner man känner väl, men när man skriver till en ny person så är det ofta väldigt svårt för den personen att veta om du är ironisk eller bara sjuk i huvudet/korkad/dum. När det dessutom är i textform så är det ännu svårare för mottagaren att veta då den inte kan få några ledtrådar från ditt kroppsspråk. Därför rekommenderar jag att du helt skippar ironin tills du verkligen känner personen bra. Detta är även något jag försöker undvika i sms. Jag har skrivit mer om andra typer av humor än ironi som är säkrare att använda sig av här.

Vanliga misstag som du enkelt kan undvika

Många killar glömmer att de flesta tjejer får massor av meddelanden per dag från nya killar, och tänker därför helt enkelt inte på att skriva ett välformulerat första meddelande. För att öka dina chanser till svar, se till att skriva ett meddelande med intressant och/eller roligt innehåll, som blir givande för tjejen att svara på oavsett om hon är intresserad av dig till en början.

Vi har här samlat några vanliga dåliga exempel, så att du i framtiden kan undvika att göra samma misstag som många andra killar gör (och som du kanske gjort förut?)!

7. Undvik ett ointressant, genomsnittligt meddelande med dålig grammatik

Riktigt dåliga första meddelanden är ointressanta, skiljer inte ut sig från mängden på något sätt och har dessutom dålig stavning och grammatik. Om du dessutom ger en komplimang kring utseendet har du verkligen trampat i stor-risk-för-att-bli-ignorerad-fällan. Ett första meddelande av den här typen är oftast ointressant att svara på om tjejen inte är attraherad av dig redan från början – så med denna typ av öppningsreplik är min hypotes att tjejer kommer svara nästan uteslutande baserat på om de gillar din profilbild.

Exempel på ointressanta, generella meddelanden (med dålig grammatik)

Med ett första meddelande som dessa minskar du helt enkelt dina chanser rejält för att få svar:
hej allt bra??
hej hur e läget
hej va händer hos dig
hej haft en bra helg
hej
hur går de
va snygg du e
tja snygging

8. Undvik medelmåttiga meddelanden

Om du slipar till stavning och grammatik har du något större chans till svar, men det är fortfarande alldeles för generellt och likt det som de flesta killar skickar (och det gäller ju att sticka ut från mängden!)

Exempel:
Hej, hur har helgen varit?
Hej, hur är läget?

Att lägga till en lite ovanlig hälsningsfras är bra (i princip allt annat än ”hej” räknas som ovanligt i det här fallet), men om du följer upp med en generell fråga och inte visar större intresse för vem hon är som person blir meddelandet fortfarande ointressant för henne att svara på.

Exempel:
Tjena, hur har din helg varit?
Tjenare, hur är läget med dig?

9. Undvik för mycket information om dig själv i meddelandet

Att höra av sig till en tjej på en dejtingsajt är inte samma sak som att skicka en en jobbansökan (tack och lov för det!) – du kan inte förutsätta att tjejen är intresserad av att veta en massa saker om dig innan ni har skapat kontakt. Om tjejen blir nyfiken på att veta mer om dig efter att ha läst ditt meddelande kommer hon att: 1) Gå in på din profil och läsa mer om dig. 2) Fråga mer om dig när hon svarar på ditt meddelande. Det är så kommunikation går till. Tänk dig själv om det skulle komma fram en främling på en och direkt berätta om sig själv i fem minuter, utan att fråga någonting om dig. Det skulle kännas konstigt, eller hur? Så fokusera på tjejen du skickar till i ditt första meddelande, det enda du bör berätta om dig är något som är relaterat till henne, till exempel att ni har gemensamma intressen eller att du uppskattar att hon verkar vara en härlig/intressant/mysig tjej.

Riktigt Big No No är att skicka ett standardmeddelande där du berättar om dig själv, utan att på något sätt visa att du inte skickat exakt samma meddelande till hundra tjejer senaste timmen. Det är få tjejer som vill svara när de känner sig som en i mängden.

Exempel:
Hej! Jag heter Johan och jobbar som snickare. På fritiden gillar jag att hänga med polarna, cykla mountainbike och lyssna på musik. Jag tittar gärna på film också, det är riktigt mysigt att göra tillsammans med någon… Hoppas få höra från dig!

Vill du bli proffs på att skriva första meddelandet? Genom att gå vår videokurs för att bli en mästare på nätdejting guidar vi dig till teknikerna för att lyckas så bra med din nätdejting som möjligt. Utöver coachning i hur du skriver ditt första meddelande hjälper vi dig bland annat med din presentation, din profilbild samt att du får ett insider-perspektiv på hur en riktigt snygg tjejs inbox ser ut – något som du kommer att ha stor nytta av i dina framtida första meddelanden!

Vad är det största misstaget du tidigare gjort i din nätdejting? Kommentera!